...

...

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

9+1 σκηνές από την ιστορία της ελληνικής ακροδεξιάς που ρίχνουν φως στην άγνωστη Χρυσή Αυγή

Της Βασιλικής Μετατρούλου

Τη μεγάλη έρευνα του, με τίτλο «9+1 σκηνές από την ιστορία της ελληνικής ακροδεξιάς που ρίχνουν φως στην άγνωστη Χρυσή Αυγή», εξέδωσε σε βιβλίο αλλά και e_book, το ερευνητικό ιστολόγιο XYZ Contagion και η Βασιλική Μετατρούλου. Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον Παύλο Φύσσα και τον Σαχζάτ Λουκμάν.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε διαδικτυακά τον Οκτώβριο του 2014, σαν ελάχιστος φόρος τιμής για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και με στόχο να συμβάλλει στον αντιφασιστικό αγώνα. Η έρευνα στρέφεται γύρω από τις σχέσεις της Χρυσής Αυγής με το επίσημο κράτος, τη λειτουργία της ως «φασιστικό κρατικοπαρακράτος» και τις κρυφές χρηματοδοτήσεις με τις οποίες έχει ενισχυθεί.
Σκηνή Πρώτη: Φεβρουάριος 2005, Γήπεδο Παναθηναϊκού, ΓΑΔΑ, Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.


Όλοι έχουμε ακούσει για τις επαγγελματικές ασχολίες του μεγαλοστελέχους της ΧΑ Ηλία Παναγιώταρου - τουλάχιστον πριν πάρει το άτοκο δάνειο που δικαιούνται οι βουλευτές, απλά και μόνο επειδή είναι βουλευτές - όλοι οι βουλευτές - ακόμη κι εκείνοι που βρίζουν τους άλλους βουλευτές για τα… προνόμιά τους. Από την εποχή που ήταν γνωστός ως «Rabbit» στις εξέδρες των φανατικών του Παναθηναϊκού, αλλά και αργότερα με την χρυσαβγίτικης παραλλαγής γηπεδική «ακτιβίστικη» οργάνωση -συμμορία «Γαλάζια Στρατιά», ο Παναγιώταρος διατηρούσε επιχείρηση με το όνομα «Φάλαγγα», δίπλα ακριβώς από τα γραφεία του συνδέσμου παναθηναϊκών οπαδών του Κολωνού. Η «Φάλαγγα» πουλούσε στρατιωτικά ρούχα, στολές, γιλέκα, καπέλα και άλλα τέτοιου είδους στρατιωτικής και αστυνομικής χρήσεως προϊόντα και φασιστογκάτζετ, σε χρυσαβγίτες ένστολους ή με πολιτικά, σε οπαδούς ομάδων και σε μέλη του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας [1].
Σαφώς, πρόκειται για μια υπερβολικά κερδοφόρο επιχειρηματική-πατριωτική δραστηριότητα. Τα μπλουζάκια κόστιζαν 50 σεντς, η «αγανακτισμένη ξανθιά» του Αγίου Παντελεήμονα Θέμις Σκορδέλη έσκιζε τις ετικέτες «Made in Pakistan», και έφταναν να πωλούνται στο αντίστοιχο των 20 δολαρίων, σύμφωνα και με την έκθεση της οργάνωσης «Human Rights First».
Για τις δουλειές του Παναγιώταρου με την ΕΛΑΣ ή/και τους άντρες και γυναίκες της, ο Νίκος Ξυδάκης, σε ημερίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ για το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής (Τα ΜΜΕ και το φαινόμενο του νεοναζισμού), το Μάρτιο του 2013, είχε σημειώσει:
«Ο νεοναζισμός παγκοσμίως διαθέτει έναν ισχυρό αισθητικό κώδικα με εκφάνσεις σατανισμού, μέταλ και πανκ. Ολόκληρες βιομηχανίες παράγουν φορεσιές που έλκουν τους νέους. Ενας Ελληνας βουλευτής της Χρυσής Αυγής είναι ο εισαγωγέας και, ταυτόχρονα, ο προμηθευτής της ΕΛΑΣ. Επιπλέον, η Χρυσή Αυγή διαπλέκεται στενά με φονιάδες, κυκλώματα της νύχτας. Δυστυχώς, το ρεπορτάζ στα ελληνικά ΜΜΕ είναι ισχνό ή ανύπαρκτο» [2].

Στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ της 12ης Φεβρουαρίου 2005, ο αρχιναζί χρυσαβγίτης, αρχηγός και ιδρυτής της «Γαλάζιας Στρατιάς» και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του τότε κόμματος-μαϊμού του Μιχαλολιάκου «Πατριωτική Συμμαχία» έκανε μια αξιοπερίεργη δήλωση, μπροστά στην κάμερα και μέσα σε ένα κατάστημα με στρατιωτικά είδη:
Δήλωσε ότι συνεργαζόταν με τον Απόστολο Βαβύλη, ότι είχαν συνεταιριστεί, και ότι ο Βαβύλης έκανε παραγγελίες στον Παναγιώταρο με τελευταία τους, μάλιστα, δουλειά κάποια τζόκεϊ-καπέλα με το σήμα του Πανάγιου Τάφου των Ιεροσολύμων, όταν ο Βαβύλης είχε μεταφέρει τις μπίζνες του στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και είχε αναλάβει δουλειές security εκεί, όπως βλέπαμε και στα βίντεο τότε [3]. Ηταν η εποχή που τα δελτία και οι πρώτες σελίδες των εφημερίδων ασχολούνταν αποκλειστικά με αυτό το σκοτεινό πρόσωπο· καταδικασμένος έμπορος ναρκωτικών σε κάθειρξη 13 ετών για εισαγωγή και μεταφορά 1,5 κιλού ηρωίνης ενώ στην τσέπη του βρισκόταν συστατική επιστολή του Χριστόδουλου, ιθύνων νους πίσω από παραδικαστικά και παραεκκλησιαστικά κυκλώματα, πληροφοριοδότης της Ασφάλειας και των μυστικών υπηρεσιών, επαφές και εκδουλεύσεις από τον ίδιο τον τότε Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, αλλά -κυρίως- σχέσεις με πολλές μυστικές υπηρεσίες και με πολλές εταιρείες όπλων και προμηθευτής οπλικών συστημάτων και εξοπλισμού την ίδια ώρα που υπήρχε διεθνές ένταλμα σύλληψης της Ιντερπόλ εναντίον του [4].
Δύο ειδήσεις είχαν ξεχωρίσει τότε:
- Μια αναφορά σε μια επιταγή που είχε σταλεί πριν από χρόνια στον Κώστα Πλεύρη γινόταν λόγος για γεγονός του 1999. Θυμίζουμε ότι τότε ο Πλεύρης συνεργαζόταν εκλογικά με την ΧΑ στο σχήμα «Πρώτη Γραμμή» και ότι στο ψηφοδέλτιό της, μαζί με τον Πλεύρη βρίσκονταν και τα ονόματα των Μιχαλολιάκου και Μιχαήλ-Αβράμη Αρβανίτη [Σ.Σ.: Μα πως αντέχει να ζει με ένα τέτοιο εβραιοαρβανίτικο ονοματεπώνυμο;;; :)]
– Και πολλές τεκμηριωμένες αναφορές σε επιχειρήσεις εμπορίας όπλων και στρατιωτικών ειδών -περισσότερες από μία-, στις οποίες είχε ενεργή συμμετοχή ο Βαβύλης.
Διαβάζαμε από το τμήμα ειδήσεων του ΣΚΑΪ:
«Ποιος είναι ο Απόστολος Βαβύλης
Δίπλα ακριβώς από το Αστυνομικό Μέγαρο της Αθήνας, στην οδό Δημητσάνης 16, λειτουργούσε κατάστημα εμπορίας ειδών οπλισμού με την επωνυμία Κωνσταντινίδης Χριστόφορος – Αρμαντίλο Θωράκισις ΟΕ“. Στην εταιρεία εκτός του Κωνσταντινίδη μετείχε ο Γ********τ Κ***********κ, γεννημένος στην Αθήνα και κάτοικος Αθήνας και η μητέρα του Βαβύλη, Αλεξάνδρα, κάτοικος Βόλου. Πέθανε όμως ο εκπρόσωπος της εταιρείας Ανάργυρος Συμεωνίδης από έμφραγμα του μυοκαρδίου το 1996 και η εταιρεία συνέχισε να λειτουργεί με άλλη επωνυμία και άλλους εταίρους. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Σ*******ς Μ******ς, ο οποίος υπέγραψε ως μάρτυρας το 2000 για να εκδοθεί πλαστό δελτίο ταυτότητος του Βαβύλη. Η εταιρεία λειτουργεί και σήμερα με εκπρόσωπο τον Κ*********ο Λ*****α, κάτοικο Βριλησσίων Αττικής.
[...]
Μετά την αρχική σύλληψή του ο Βαβύλης είχε πολυτάραχη διαδρομή αλλά και εμφανή αυτοπρόσωπη παρουσία σε υπηρεσίες του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης ως το φθινόπωρο του 1997. Εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος μια ιρλανδικής εταιρείας η οποία προμήθευε το Υπουργείο με υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Ο Βαβύλης εμφανιζόταν επίσης ως νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας “Thorne Developments” ενώ πληρεξούσιοι της εταιρείας εμφανίστηκαν οι Ι********ς Χ************ς και Χ*********ς Κ************ς»
[5].
Ο Βαβύλης ως αντιπρόσωπος της εταιρείας «Thorne Developments LTD» που ο ίδιος είχε ιδρύσει, είχε καταφέρει να κλείσει συμβόλαια με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης με αντικείμενο εξοπλιστικά συστήματα για την Ελληνική Αστυνομία, όπως το ηλεκτρονικό σύστημα «τζάμερ» που εξουδετερώνει τα τηλεχειριστήρια σε μεγάλη απόσταση από το αυτοκίνητο που το φέρει, προς αποφυγή τηλεχειριζόμενων εκρηκτικών μηχανισμών.
Συνεργάτης του (ενδιάμεσος) στις πωλήσεις προς την ΕΛΑΣ ήταν ο παλιός ΠΑΚίτης στη Σουηδία και μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Μπαλέρμπας, ο οποίος -όλως τυχαίως- υπηρετούσε και σαν ειδικός σύμβουλος του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης Σήφη Βαλυράκη.
Στην εταιρεία αυτή, συνεργαζόταν και με τον Χ*******ο Κ***********η της εταιρείας όπλων στην οδό Δημητσάνας 16. Συνεργαζόταν, επίσης, και με τον Ι******η Χ***********η. Μαζί προωθούσαν αυτού του είδους τον εξοπλισμό για λογαριασμό ισραηλινών εταιρειών οπλικών συστημάτων. Το 1997 έκλεισαν μαζί άλλα δύο συμβόλαια, αυτή τη φορά για προμήθειες των ΕΚΑΜ, όπως είχε συμβεί και το 1995, ενώ όλο αυτό το διάστημα υπήρχε εναντίον του διεθνές ένταλμα σύλληψής του, που είχε εκδώσει η ιταλική Ιντερπόλ διότι σε βάρος του υπήρχε -άλλη- καταδικαστική απόφαση σε εφτά χρόνια κάθειρξη, από δικαστήριο της Βενετίας, για εμπόριο ναρκωτικών.
Τον Ι******η Χ***********η, παλιό μέλος του ΠΑΣΟΚ μέχρι το 1996 που αποχώρησε, αργότερα γραμματέας και μέλος Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος «Δημοκρατικοί» και το 2012 υποψήφιος της «Δημιουργίας Ξανά» από όπου αποχώρησε πάλι με καταγγελίες, θα τον ξανασυναντήσουμε σε μια “επιτροπή ακτιβισμού” της ομάδας «Παρεμπόριο STOP», η οποία επιδιδόταν σε πογκρόμ εναντίον μεταναστών μικροπωλητών, μαζί με διακεκριμένους χρυσαβγίτες και άλλους ακροδεξιούς, όπως τους δικηγόρους της ΧΑ Τάσο Δημητρακόπουλο και Γιάννη Ζωγράφο, τον υπαρχηγό Δημήτρη Ζαφειρόπουλο, τον υποψήφιο με τον χρυσαβγίτικο συνδυασμό του Ζαφειρόπουλου «Αυγή για την Αθήνα» στις δημοτικές εκλογές του 2006 και αρθρογράφο στον «Ελεύθερο Κόσμο» Ευάγγελο Χανιώτη και πολλούς άλλους (κλικ εδώ) [5α].
Ο άλλος πληρεξούσιος της εταιρείας ήταν, όπως είδαμε, ο Χ*********ς Κ***********ς. Εκτός από την εταιρεία «Αρμαντίλο», Δημητσάνας 16, δίπλα στη ΓΑΔΑ, μια άλλη επιχείρηση εμπορίας περιστρόφων και πιστολιών με την οποία σχετίζονταν τα συμφέροντα Βαβύλη και συνεργατών («βιτρίνα», κατά το Βήμα) είχε αναφερθεί τότε από τον συντάκτη της εφημερίδας Βήμα, Βασίλη Λαμπρόπουλο, και είχε τη λέξη «Tactical» στον τίτλο της. Μια άλλη εταιρεία *με το ίδιο πάντα αντικείμενο- λεγόταν «ΑΤΕΚ», και όλες μαζί είχαν ένα ακόμη κοινό σημείο, για το οποίο θα επανέλθουμε στη συνέχεια του κειμένου [6].
Την ίδια εποχή, κάποιος άλλος θεοσεβέστατος με προφίλ πανομοιότυπο με το προφίλ του Βαβύλη (μεγάλες άκρες στην Εκκλησία και στο Αγιο Ορος, και βαθιά διείσδυση στις αστυνομικές υπηρεσίες) επιχειρούσε, σύμφωνα με το “Ποντίκι”, 23/10/2008, να πουλήσει στο Υπουργείο Δημόσια Τάξης παρόμοιο ακριβό εξοπλισμό:
[...] καταγγελία πως ο Πάλλης προσπάθησε να κάνει εισαγωγή θωρακισμένων αυτοκινήτων για χρηματαποστολές, αλλά και όπλων, εκμεταλλευόμενος τον βαθμό διείσδυσής του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης την εποχή που με την ευλογία του μοναχού Εφραίμ εμφανιζόταν και ως οικονομικός διαχειριστής της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου.Μετά την αποκάλυψη των κρυφών φορτίων στις εγκαταστάσεις του μουσείου, επανέρχονται στο προσκήνιο παλαιότερες καταγγελίες που καταλόγιζαν στον Πάλλη ότι σχετίζεται με πρώην και νυν αξιωματικούς της αστυνομίας, οι οποίοι υπήρξαν, μεταξύ άλλων, και πράκτορες της ΕΥΠ και στελέχωσαν κάποτε το γραφείο που χειρίστηκε την υπόθεση του Απόστολου Βαβύλη» [6α].
Σημειώστε τα ονόματα που αναφέρθηκαν παραπάνω. Οσο ξεδιπλώνεται το κουβάρι, θα μας χρειαστούν· προηγουμένως, και για να γίνουν κατανοητές οι ιστορικές διαδρομές προσώπων και καταστάσεων που μας οδήγησαν στη σημερινή εκτίναξη της ναζιστικής συμμορίας και στο αυγό του φιδιού, θα πρέπει να κάνουμε μερικά απαραίτητα φλας-μπακ .

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Σκηνής Πρώτης
[1] Η συγκεκριμένη επαγγελματική δραστηριότητα, δηλαδή η πώληση στρατιωτικών ειδών και παρεμφερούς εξοπλισμού, φαίνεται πως είναι πολύ ελκυστική για τα μέλη της Χρυσής Αβγής. Λόγου χάρη, και ο υποψήφιός τους στα Γιάννενα, Ιάσων Μπίμπος, (καταδικασμένος σε 12 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή για απρόκλητη έμπρακτη εξύβριση κατά συρροή και αργότερα κατηγορούμενος για πλαστές πινακίδες), στον ίδιο τομέα δραστηριοποιείται· βλ. TVXS.gr, “Ποινή φυλάκισης με αναστολή στον υποψήφιο της ΧΑ στα Ιωάννινα”, 25/09/2013.http://tvxs.gr/news/ellada/poini-fylakisis-me-anastoli-se-ypopsifio-tis-xa-gia-biaiopragia-kata-prosaxthenton
Σχετικά με την ελκυστικότητα, είναι απολύτως λογικό, αφού, όπως μάθαμε από τις καταθέσεις στην υπόθεση Παύλου Φύσσα, η αγορά πλήρους στολής με όλα τα σύνεργα της δουλειάς, κοστίζει στα μέλη μεγάλα τριψήφια νούμερα και είναι ουσιαστικά υποχρεωτική, αν θέλει κανείς να κατεβαίνει στον δρόμο σε ομοιόμορφη (παρα)στρατιωτική παράταξη με όλα τα διάσημα των Ταγμάτων Εφόδου. Στη συνέχεια θα δούμε πως τέτοιου είδους εταιρείες ακμάζουν δίπλα και μέσα στη ναζιστική παραστρατιωτική οργάνωση με τις στολές παραλλαγής και με τον οπλισμό κάθε είδους.
[2] Βλ. Γεωργία Δάμα, “«Οπιο των απεγνωσμένων ο φασισμός και ο ρατσισμός», Ημερίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ για τη Χρυσή Αυγή”, Ελευθεροτυπία, 08/03/2013http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=349059
[3] Μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ της 12/05/2005
[4] Για όποιον δεν θυμάται (ή δεν ξέρει) τη δράση του Βαβύλη (ή Απόστολος Φωκάς ή μοναχός Ραφαήλ Γρηγοριάτης ή “Μπίζι”), Εφημερίδα Τα Νέα, 06/02/2006, τις μέρες που μαθεύτηκε ότι επίκειται η έκδοσή του από τις αρχές της Ιταλίας, όπου κρατούνταν, στις αρχές της Ελλάδας.
Περισσότερα και λεπτομερέστερα για τη δράση του, βλ. “Οι τέσσερις εποχές του Απόστολου Βαβύλη”, περιοδικό Fantomas, τχ #3, Ιούνιος 2006.
[5] ΣΚΑΪ, “Ποιος είναι ο Απόστολος Βαβύλης”, 10/02/2005
http://www.skai.gr/news/greece/article/6912/Ποιος-είναι-ο-Απόστολος-Βαβύλης/
Μια ιδιαίτερη λεπτομέρεια: Ο Βαβύλης είχε πλαστό δελτίο ταυτότητας το οποίο εξέδωσε το Αστυνομικό Τμήμα Καπανδριτίου βάσει πλαστών πιστοποιητικών που είχε προσκομίσει εκεί το 2000. Για την έκδοσή της, συνέδραμε και ο απόστρατος ταξίαρχος της ΕΛΑΣ Ιωάννης Τριανταφυλλάκης. Η Ασφάλεια το 2002 σχημάτισε δικογραφία σε βάρος του αποστράτου, του Βαβύλη και των δυο μαρτύρων που χρησιμοποίησε. Ο δεύτερος μάρτυρας ήταν ο ιερομόναχος Ιωνάς, πραγματικό όνομα Γεώργιος Μούρτος. Είναι προς διερεύνηση η σειρά των απίστευτων συμπτώσεων: Πόσα σημαντικά πρόσωπα στην ιστορία της ελληνικής φασιστικής ακροδεξιάς είχαν αυτό το μάλλον σπάνιο επώνυμο, “Μούρτος“;;; Η απάντηση σ’ αυτόν τον ιστορικό γρίφο, στην συνέχεια.
[5α] Jungle Report, «Το πογκρόμ στην Ερμού και το “ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ STOP”», 12/04/2010 http://jungle-report.blogspot.gr/2010/04/stop.html
[6] Για μια συνολική ανασκόπηση των σχέσεων Βαβύλη-Παναγιώταρου και για τη διαδρομή των εταιρειών “Tactical” και “Φάλαγγα”, βλ. εφημερίδα “Παραπολιτικά”, άρθρο του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, «Οι σχέσεις Παναγιώταρου-Βαβύλη και τα σενάρια διασύνδεσης με ξένες μυστικές υπηρεσίες, Η “Tactical”, η “Φάλαγγα” και οι business με την Αστυνομία και τις Ενοπλες Δυνάμεις», 23/11/2013
[6α] Βλ. λ.χ. Σταύρος Καπάκος, «”Πρώτο θέμα” το οπλοστάσιο Πάλλη στις έρευνες για τη Χρυσή Αυγή», Αυγή, 20/10/2013 http://www.avgi.gr/article/1163979/-proto-thema-to-oplostasio-palli-stis-ereunes-gia-ti-xrusi-augi
Διαβάστε ολόκληρο το βιβλίο πατώντας εδώ.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr 03/11/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου