...

...

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Περί των κανονικών συνεπειών της καύσεως

Της Στέλλας Αλαφούζου

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου «Περί τῶν κανονικῶν συνεπειῶν τῆς καύσεως νεκρῶν» η Εκκλησία δεν θα τελεί νεκρώσιμη ακολουθία και μνημόσυνο σε όσους αποδεδειγμένως και οικειοθελώς έχουν αποφασίσει να αποτεφρωθούν. Η εγκύκλιος μάλιστα έχει σταλεί σε όλες τις Μητροπόλεις προκειμένου να ενημερωθούν οι πιστοί, ενώ προβλέπεται το τρισάγιο με αποκλειστική ευθύνη του Μητροπολίτη!

Διαβάζουμε στην ανακοίνωση: «Ἡ Ἐκκλησία δέν δέχεται γιά τά μέλη Της τήν ἀποτέφρωση του σώματος, διότι τοῦτο εἶναι ναός τοῦ Ἁγίου Πνεύματος (Α΄ Κορ. 6, 19), στοιχεῖο τῆς ὑποστάσεως τοῦ κατ’ εἰκόνα καί καθ’ ὁμοίωσιν Θεοῦ πλασθέντος ἀνθρώπου (Γεν. 1, 24), καί περιβάλλει αὐτό μέ σεβασμό καί τιμή ὡς ἔκφραση ἀγάπης πρός τό κεκοιμημένο μέλος Της καί ὡς ἐκδήλωση πίστεως στήν κοινή πάντων ἀνάσταση.»

Είναι σαφές ότι η Εκκλησία δεν γνωρίζει ή κάνει πως δεν γνωρίζει καταστάσεις όπως αυτή στο νεκροταφείο του Σχιστού που πλημμύρες έφεραν στην επιφάνεια απορρίμματα εκταφών όπως υπόλοιπα από φέρετρα, σεντόνια αλλά και… σορούς, οστά, τρίχες των νεκρών, πράγματα του σώματός τους δηλαδή. Κομμάτια από τον ναό του Αγίου Πνεύματος, όπως λέει και η ανακοίνωση. Γι’ αυτές τις εικόνες την ευθύνη δεν έχει η Εκκλησία αλλά το διαδημοτικό κοιμητήριο και οι υπεύθυνοί του. Όσο όμως συμβαίνουν και αυτά, είναι διπλά προκλητική η στάση της Ιεράς Συνόδου που συμπεριφέρεται σαν οι πιστοί να είναι οι πιστοί της Συνόδου και όχι της θρησκείας που έχουν αποφασίσει και που η Ιερά Σύνοδος υπηρετεί.

Κρίμα γι' αυτά τα κατά τ' άλλα "ψαλμένα" από ιερείς κορμιά...

ΠΗΓΗ: protagon.gr 31/10/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου