...

...

Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου 2014

Πόσοι υπουργοί σε μια ενθρόνιση Μητροπολίτη;

Του Ανδρέα Πετρουλάκη

Είναι που το υπουργικό συμβούλιο δεν συνεδριάζει και τόσο τακτικά και τους είχε λείψει. Για αυτό αποφάσισαν να συνέλθουν σε σώμα με αφορμή την τελετή ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας κ.λπ. στον Μητροπολιτικό ναό της περιοχής. Με επικεφαλής ασφαλώς τον Πρωθυπουργό, που όταν ο Αλέξης Τσίπρας τον ρώτησε γιατί δεν πάει στη Βουλή του είπε, μεταξύ άλλων, ότι έχει σημαντικά θέματα να ασχοληθεί. Έχει, χωρίς άλλο, αλλά μπορούσαν να τον περιμένουν προκειμένου να παραστεί σε μια τελετή ενθρόνισης Μητροπολίτη- σε μία ώρα του Πρωθυπουργού στη Βουλή ποτέ.
 
Αναρωτιέμαι ειλικρινά τι δουλειά έχουν οι υπουργοί σε μία αυστηρά εσωτερική υπόθεση της Εκκλησίας, άντε και του ενδιαφερομένου τμήματος του ποιμνίου της περιοχής. Έστω, να καταλάβει κανείς την παρουσία του υπουργού Παιδείας (που ευτυχώς ειδοποιήθηκε εγκαίρως αυτήν τη φορά και δεν θα 'χουμε άλλα), ο οποίος ελπίζω να πάει και όταν ενθρονιστεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος της Καθολικής Εκκλησίας. Αλλά να πετύχουμε την τρίτη καλύτερη επίδοση της χρονιάς σε υπουργικές παρουσίες (μετά τα δύο υπουργικά συμβούλια) σε μία θρησκευτική τελετή, με ξεπερνάει.
Είδατε ποτέ τόσους υπουργούς στην τελετή ενθρόνισης του νέου Πρύτανη του Καποδιστριακού ή του Πολυτεχνείου, του νέου ΓΕΕΘΑ, του νέου Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του νέου αρχηγού της Πυροσβεστικής, ενός νέου μέλους της Ακαδημίας Αθηνών; Μικρότερη σημασία έχουν αυτά τα πρόσωπα και αυτοί οι θεσμοί για την κοινωνία μας; Κι όμως, εκεί πάει ο αρμόδιος υπουργός και αν. Πώς βρέθηκαν τώρα τόσοι συναρμόδιοι για την ενθρόνιση ενός ιεράρχη;
Πολιτική τους υποχρέωση δεν ήταν, αφού η αφορμή δεν ήταν πολιτική. Κοσμική τους υποχρέωση δεν ήταν αφού το γεγονός δεν ήταν κοσμικό. Λατρευτική τους υποχρέωση δεν ήταν αφού δεν είναι δημότες Νέας Ιωνίας. Θρησκευτική τους υποχρέωση δεν ήταν αφού δεν είναι παπάδες. Τι στην ευχή τους μάζεψε εκεί πέρα; Φοβάμαι η απλή και άδολη ψηφοθηρική τους υποχρέωση. Απόδειξη, ότι μπορεί να έλειπαν κάποιοι, αλλά οι εκλεγόμενοι στη Β΄ Αθηνών είχαν ολομέλεια. Υπέβαλαν οι άνθρωποι τα πιστοποιητικά πίστης τους στους θρησκευόμενους της εκλογικής του περιφέρειας, αλλά κυρίως στους παπάδες της.
Νομίζω το επάγγελμα του παπά είναι από τα πιο αγαπημένα στους πολιτικούς μετά του ταξιτζή. Ο λόγος προφανής, επηρεάζουν τους πιστούς περισσότερο από όλους τους άλλους. Είτε από του άμβωνος, όπου κάποιοι πολιτικολογούν, είτε κυρίως με την καθημερινή επαφή με το ποίμνιο, το οποίο τους σέβεται και τους εμπιστεύεται. Και αυτό το γνωρίζουν καλά οι παλιοί πολιτικοί. Και βλέπω σιγά σιγά το μαθαίνουν και οι νεότεροι. Είδατε πώς ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε κι αυτός εκπρόσωπο;

ΠΗΓΗ: protagon.gr 04/11/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου