...

...

Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου 2011

Ολοκληρωμένη Διαχείριση απορριμμάτων - Απόφαση πρόκληση για τον ΣΜΑ Κορνοφωλιάς

Του Νίκου Κυλίμου 

Την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης σε συνέντευξη για τον απολογισμό του έργου της μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε και στην υπόθεση διαχείρισης των απορριμμάτων σημειώνοντας: 
«Πρωτοβουλίες υπήρξαν και για το μείζον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο «Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων» σε επίπεδο Περιφέρειας ΑΜΘ (ΟΣΔΑ), προϋπολογισμού €22.300.000, συγχρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Συνοχής.
Ήδη, έχουν ολοκληρωθεί επτά (7) ΣΜΑ (Θάσου, Χρυσούπολης, Ελευθερούπολης, Κ. Νευροκοπίου, Ν. Βύσσας, Σαμοθράκης και Φερρών), το ΣΜΑ Σαππών θα ολοκληρωθεί το α’ τρίμηνο του 2011, για το ΣΜΑ Καβάλας έχουν διακοπεί οι εργασίες λόγω κατάθεσης αιτήσεως αναστολής των εργασιών στο ΣτΕ και για το ΣΜΑ Σουφλίου η κατασκευή θα ολοκληρωθεί εντός του 2011 καθώς με πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου δικαιώθηκε η σχετική προσφυγή της Περιφέρειας ΑΜΘ». 
Έχουμε πολλές φορές παρουσιάσει αναλυτικά το θέμα της υπόθεσης του ΣΜΑ στην Κορνοφωλιά, και πραγματικά δεν κατανοούμε την εμμονή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης να τον κατασκευάσει στον συγκεκριμένο χώρο. 
Στον «Πολίτη της Θράκης» έχουμε αναφερθεί στο θέμα από το Μάϊο 2007, και συγκεκριμένα: αρ. φ. 74 (30/5/2007), αρ. φ. 76 (13/6/2007), αρ. φ. 94 (31/10/2007), αρ. φ. 152 (14/1/2009), αρ. φ. 156 (11/2/2009), αρ. φ. 157 (18/2/2009), αρ.φ. 160 (11/3/2009), αρ.φ. 248 (15/12/2010), αρ.φ.249 (22/12/2010). 
Αυτή την στιγμή το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, όπου συνήθως οι αποφάσεις έχουν πολιτική χροιά και όχι αμιγώς επιστημονική ακύρωσε την απόφαση της ΙΘ’ Αρχαιολογικής υπηρεσίας, βάση της οποίας δεν μπορούσε να γίνει ο ΣΜΑ Κορνοφωλιάς στο οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Σουφλίου στην περιφέρεια από το 2003, λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων. 
Φυσικά ο ΣΜΑ στο συγκεκριμένο οικόπεδο δεν μπορούσε να γίνει όχι μόνο για τα αρχαία αλλά και επειδή η απόστασή του από το ρέμα «Μαγκάζι» απέχει περίπου 30 μέτρα ενώ οι όροι περιβαλλοντικής μελέτης απαιτούν 600 μέτρα. Εξαιτίας αυτού οι υπηρεσίες της περιφέρειας κατά την σύνταξη της περιβαλλοντικής μελέτης έδωσαν σχεδιάγραμμα που αφορούσε άλλη περιοχή, ιδιωτικές εκτάσεις και στρατόπεδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάλληλος της περιφέρειας όταν πήγε να δείξει στους κατοίκους της περιοχής που αντιδρούσαν που θα γίνει ο ΣΜΑ, υπέδειξε έκταση 8 στρεμμάτων που ανήκε σε ιδιώτη. 
Η περιφέρεια ακόμα και στο υπόμνημα που έστειλε στο ΣτΕ (13/3/2009) επιμένει ότι η περιβαλλοντική μελέτη αφορά το ίδιο οικόπεδο, αυτό που παραχωρήθηκε από τον δήμο Σουφλίου βόρεια του ρέματος «Μαγκάζι». Όμως όπως φαίνεται από τα σχετικά που κατατέθηκαν από την περιφέρεια και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Έβρου για την έγκριση περιβαλλοντικής μελέτης του ΣΜΑ η θέση που υποδεικνύεται είναι νότια του ρέματος «Μαγκάζι» δηλαδή διαφορετική από το παραχωρηθέν οικόπεδο. 
Το ερώτημα είναι γιατί ενώ υπάρχουν σοβαρά προβλήματα για την δημιουργία ΣΜΑ στο οικόπεδο που παραχώρησε ο Δήμος, οι υπηρεσίες της περιφέρεια επιμένουν, σε βαθμό που να γίνονται πράξεις που ελέγχονται νομικά. 
Το ερώτημα επιτείνεται με δεδομένο ότι, εδώ και τρία χρόνια ο σημερινός Δήμαρχος Σουφλίου κ. Β. Πουλιλιός με την τότε ιδιότητά του Δημάρχου Ορφέα και αντιπροέδρου της ΤΕΔΚ Έβρου πρότεινε άλλη περιοχή σε ένα παλιό σκουπιδότοπο μετά την Μάνδρα και οι κάτοικοι της Κορνοφωλιάς είχαν προτείνει την περιοχή «επικοιστικά» Τυχερού, έκταση χορτολιβαδική που μπορεί εύκολα να βγουν όλες οι σχετικές μελέτες χωρίς κανένα πρόβλημα. 
Οι κάτοικοι της Κορνοφωλιάς που από την πρώτη στιγμή, 2007, αντέδρασαν στην κατασκευή ΣΜΑ στην συγκεκριμένη θέση γιατί είναι στα όρια του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς και η περιοχή έχει αρχαιολογική σημασία, είναι αποφασισμένοι με την χρήση νομικών μέσων αλλά και με κινητοποιήσεις να αποτρέψουν την κατασκευή του. 
Με αυτά και με αυτά κατάφεραν οι υπηρεσίες της περιφέρειας συνεπικουρούμενες και από τους περιφερειάρχες, Αγγελόπουλο, Σταμάτη, Κόκλα να οδηγήσουν την περιοχή σε πλήρη αδυναμία για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων. Αυτό συνεπάγετε υψηλά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, 30.000 ημερησίως για κάθε Δήμο, αλλά και απώλεια των κονδυλίων από το ταμείο συνοχής, ήδη έχουν χαθεί περίπου 5δις ευρώ. 
Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό; Ως πότε θα ανεχόμαστε τον κάθε καρεκλοκένταυρο και τον κάθε πολιτικάντη να παίζει με τις τύχες μας; 
Φυσικά τα δις που χάθηκαν και τα πρόστιμα που θα πέσουν δεν τα «φάγαμε μαζί», εμείς απλώς θα κλιθούμε να πληρώσουμε τον λογαριασμό. 

Δημοσιεύθηκε στον «ΠΟΛΙΤΗ της ΘΡΑΚΗΣ» φύλλο 251 05/01/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου