...

...

Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου 2011

Ολοκληρωμένη Διαχείριση απορριμμάτων - Αποκλειστικά υπεύθυνες οι υπηρεσίες της περιφέρειας για την καθυστέρηση

Του Νίκου Κυλίμου 

Σε πρόσφατη συνάντησή της με τους νεοεκλεγμένους Δημάρχους, η περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κ. Κόκλα δήλωσε πως «είναι σημαντικό να ενημερώσουμε τους νέους δημάρχους για την πορεία των έργων αλλά και για τις δικές τους ευθύνες». 
Η ενημέρωση αφορούσε την πορεία έργων του ΕΣΠΑ και για την ολοκληρωμένη Διαχείριση απορριμμάτων στην περιφέρεια.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Παρατηρητής της Θράκης» η κ. Κόκλα, εστιάζοντας στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, δήλωσε ότι «το θέμα των αποβλήτων προχωρά αργά και ότι, για να προχωρήσουν τα πράγματα πιο γρήγορα, χρειάζονται κοινωνικές συναινέσεις». «Για να είμαι ειλικρινής», συνέχισε, «η περίοδος πριν από τις εκλογές ήταν μια περίοδος ανασταλτική για τα έργα αυτά. Με αυτή τη λογική υπάρχει μια καθυστέρηση, όσον αφορά στο σταθμό μεταφόρτωσης στην Καβάλα και στο Σουφλί, όπου υπάρχει μια μόνιμη εμπλοκή για την χωροθέτηση και τη μεταφόρτωση. Ενώ στην Καβάλα, ενώ είναι χωροθετημένος ο σταθμός στην Κεραμωτή και είναι εγκαταστημένος ο εργολάβος, υπάρχει εμπλοκή από άρνηση των κατοίκων και υπάρχει μια δικαστική διένεξη. Αλλά πιστεύουμε ότι θα ξεπεράσουμε τα εμπόδια. Το θέμα είναι να γλιτώσουμε τα πρόστιμα. Είναι γεγονός ότι στην περιφέρεια υπάρχουν είκοσι οκτώ ανεξέλεγκτες χωματερές, που σημαίνει ότι κινδυνεύουμε από μεγάλα πρόστιμα. Και αυτό θέλουμε να κάνουμε κατανοητό στους δημάρχους. Ότι η περιφέρεια δεν έχει ευθύνη για τα πρόστιμα αν δεν μπορέσουν να συνεννοηθούν για τα ζητήματα, που αφορούν στο κομμάτι της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων, ώστε να μπορέσουμε να κλείσουμε κάποιες χωματερές και να τις μειώσουμε με προγραμματικές μεταξύ τους συμφωνίες. Τα πρόστιμα δεν θα τα πληρώσει η περιφέρεια αλλά οι δήμοι και άρα οι πολίτες. Άρα όσο καθυστερούν τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος το πρόστιμο να είναι μεγάλο. Αυτή η κοινωνική συναίνεση θα πρέπει να γίνει αντιληπτή από τους δημάρχους και να το περάσουν στις κοινωνίες τους».
Έχουμε πολλές φορές παρουσιάσει αναλυτικά το θέμα της υπόθεσης του ΣΜΑ στην Κορνοφωλιά, και πραγματικά δεν κατανοούμε την εμμονή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης να τον κατασκευάσει στον συγκεκριμένο χώρο. 
Στον «Πολίτη της Θράκης» έχουμε αναφερθεί στο θέμα από το Μάϊο 2007, και συγκεκριμένα: αρ. φ. 74 (30/5/2007), αρ. φ. 76 (13/6/2007), αρ. φ. 94 (31/10/2007), αρ. φ. 152 (14/1/2009), αρ. φ. 156 (11/2/2009), αρ. φ. 157 (18/2/2009), αρ.φ. 160 (11/3/2009). 
Η ουσία του προβλήματος βρίσκεται στην επιλογή της περιφέρειας να χωροθετήσει την δημιουργία ΣΜΑ στην Κορνοφωλιά, σε χώρο που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Σουφλίου, ακατάλληλο σύμφωνα με την ΙΘ. Εφορία Αρχαιοτήτων, λόγω ευρημάτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. 
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας αντί να δουν το πρόβλημα και να έρθουν σε συνεννόηση με τον Δήμο Σουφλίου και τα Δημοτικά Διαμερίσματα Κορνοφωλιάς, Λυκόφης και Δαδιάς, προχώρησαν σε λάθος επιλογές, που είχαν στόχο να γίνει ο ΣΜΑ στο συγκεκριμένο χώρο. 
Παρουσίασαν περιβαλλοντική μελέτη που αφορούσε άλλον χώρο, για τον οποίο μπορούσε να δημιουργηθεί ο ΣΜΑ και είχε την σύμφωνη γνώμη του Νομαρχιακού Συμβουλίου Έβρου και της ΙΘ. Εφορία Αρχαιοτήτων, αλλά δυστυχώς από λάθος προφανώς, δημοπράτησαν την κατασκευή του στον ακατάλληλο χώρο!!! 
Το τραγελαφικό δε της υπόθεσης είναι ότι τη συγκεκριμένη περιοχή ο Δήμος Σουφλίου την έχει εντάξει σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάδειξης αρχαιοτήτων!!! 
Οι κάτοικοι όταν έγινε η δημοπρασία για την επιλογή αναδόχου του έργου είχαν κάνει παρέμβαση με δικηγόρο, ώστε να αναβληθεί ο διαγωνισμός, εξαιτίας ακαταλληλότητας του χώρου. Οι αρμόδιοι της περιφέρειας δεν το δέχτηκαν και προχώρησαν τον διαγωνισμό, ανακηρύσσοντας και ανάδοχο. 
Όταν η ΙΘ εφορία αρχαιοτήτων επανήλθε για την ακαταλληλότητα του χώρου, υπήρξαν σκέψεις να χωροθετηθεί σε άλλη περιοχή ο ΣΜΑ Κορνορφωλιάς, τελικά σύμφωνα με πληροφορίες η περιφέρεια αντί να προχωρήσει στην λύση επαναχωροθέτησης, έχει προσφύγει στο Κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο για να ακυρώσει την γνωμάτευση της ΙΘ Εφορίας Αρχαιοτήτων. 
Η επιμονή των υπηρεσιών της περιφέρειας να γίνει οπωσδήποτε ο ΣΜΑ στην αρχική θέση παρά τα προβλήματα δημιουργεί απορίες, λαμβάνοντας υπ’ όψη κανείς και το δεδομένο ότι ο Δήμαρχος Ορφέα κ. Βαγγέλης Πουλιλιός και νεοεκλεγείς Δήμαρχος του Καλλικρατικού Δήμου Σουφλίου, είχε υποδείξει θέση εδώ και δύο χρόνια, που θα μπορούσε να κατασκευαστεί ο ΣΜΑ, χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Δημοσιεύθηκε στον «ΠΟΛΙΤΗ της ΘΡΑΚΗΣ» φύλλο 251 05/01/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου