...

...

Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011

Είναι ο φράχτης απάντηση στη λαθρομετανάστευση; Ενα τεχνικό αποτρεπτικό μέτρο

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ*

Ποικίλες αντιδράσεις και σχόλια προκάλεσε η απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή να τοποθετηθεί ένα αποτρεπτικό εμπόδιο στην είσοδο των ανεξέλεγκτα παρανόμως εισερχομένων μεταναστών στο χερσαίο τμήμα των συνόρων της χώρας με την Τουρκία, μήκους 12,5 χιλιομέτρων. Η απόφαση του κυρίου υπουργού έγινε γενικά ευμενώς αποδεκτή, υπάρχουν όμως και αντίθετες γνώμες, εντός και εκτός συνόρων, οι οποίες θεωρούν ότι η τοποθέτηση ενός τέτοιου εμποδίου δεν αποτελεί λύση στο μεγάλο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης που αντιμετωπίζει η χώρα ή ότι δεν συνάδει με τις διεθνείς της υποχρεώσεις.
Μια στατιστική προσέγγιση θα ήταν κατ΄ αρχάς χρήσιμη για να αντιληφθούμε το πρόβλημα. Κατά το 2010 η Ελλάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει την είσοδο 128.000 παρανόμων μεταναστών. Εξ αυτών, 43.500 εισήλθαν παράνομα από το χερσαίο τμήμα των συνόρων μας με την Τουρκία (12,5 χλμ.). Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο αριθμός των παράνομα εισελθόντων στην Ελλάδα μεταναστών ανήλθε στις 512.000. Οι επιστροφές προς την Τουρκία ανήλθαν στα 2.900 άτομα από τότε που τέθηκε σε ισχύ το διμερές πρωτόκολλο επανεισδοχής.
Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ποια χώρα στον κόσμο, ευρωπαϊκή ή άλλη, θα μπορούσε να διαχειριστεί το φαινόμενο αυτό; Ποια χώρα θα άφηνε τα σύνορά της απροστάτευτα; 
Ποια χώρα δεν έχει υποχρέωση να προστατεύσει τα δικαιώματα των πολιτών της και όσων κατοικούν νόμιμα στο έδαφός της; Αυτό δεν επιβάλλει η συνταγματική τάξη, ο νομικός μας πολιτισμός, αλλά και οι υποχρεώσεις μας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση ως μια κοινότητα αξιών που εγγυάται την ασφάλεια, την κοινωνική ειρήνη, τη συνοχή και την αλληλεγγύη των πολιτών της; 
Δεν είναι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση η οποία βάσει της Συνθήκης του Σένγκεν απαιτεί τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων των κρατών-μελών; Δεν είναι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση που αποδέχθηκε αίτημα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή για την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών δυνάμεων της FRΟΝΤΕΧ στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, αναγνωρίζοντας την έκτακτη κατάσταση που επικρατεί; 
Το άρθρο 12 του Συνοριακού Κώδικα Schengen δεν προβλέπει ρητά ότι «στόχος της επιτήρησης των συνόρων είναι η αποτροπή παράνομων εισόδων»; 
Για αυτό και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναγκάστηκε να χαρακτηρίσει υποκριτικές τις καταγγελίες ορισμένων που ενώ επικρίνουν την Ελλάδα για αδυναμία φύλαξης των συνόρων της, σύμφωνα με τη Συνθήκη Σένγκεν, τώρα την κατηγορούν επειδή θέλει το αυτονόητο, να ενισχύσει δηλαδή τη φύλαξή τους. 
Οι Αρχές μιας ευρωπαϊκής χώρας όπως είναι η Ελλάδα καλούνται να σταθμίσουν τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, την αγωνία και την ελπίδα των μεταναστών για μια καλύτερη ζωή, με τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις προς την ελληνική κοινωνία, η οποία μάχεται για να υπερβεί μια δυσχερή οικονομική κατάσταση και δεν αντέχει να καταστεί η χώρα μας κέντρο μακράς παραμονής μεταναστών που έρχονται από όλο τον κόσμο, επιδιώκοντας να φθάσουν σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 
Η Ελλάδα είναι μακράν η πιο ανεκτική χώρα στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο της αντοχής της οικονομίας της προσπαθεί με κάθετο τρόπο να σεβαστεί τα δικαιώματα των μεταναστών που διαβιούν εδώ. Παράλληλα όμως είναι αναγκασμένη να πάρει ορισμένα μέτρα για την κατά το δυνατόν ανάσχεση αυτού του φαινομένου, όπως είναι η τοποθέτηση αποτρεπτικού εμποδίου. 
Το μέτρο όμως αυτό δεν είναι μεμονωμένο, αλλά εντάσσεται σε μια σειρά άλλων δράσεων που έχει αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. 
Υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχοντας εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή του, ύψους 300.000.000 ευρώ στο διάστημα 2010-2013. 
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής έχει επανειλημμένως θέσει στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης- Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης το θέμα της ανάγκης αναθεώρησης του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ που φέρνει την Ελλάδα προ δυσβάσταχτων ευθυνών. 
Καταβάλλονται επίμονες και συντονισμένες προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα για την ουσιαστική κατάληξη των διαπραγματεύσεων ΕΕ- Τουρκίας για τη σύναψη συμφωνίας επανεισδοχής. 
Το αποτρεπτικό εμπόδιο στον Εβρο δεν στρέφεται κατά των μεταναστών και σε καμία περίπτωση κατά της Τουρκίας. Είναι τεχνικής φύσεως μέσο που θα είναι εφοδιασμένο με σύγχρονα μέσα εντοπισμού. Θα διευκολύνει τη συνεργασία με την Τουρκία στην αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης και στην αποφασιστική αντιμετώπιση των κυκλωμάτων διακινητών που δρουν στις δύο χώρες και διεθνώς, που θα αντιληφθούν ότι η περιοχή μας δεν προσφέρεται πλέον ως εύκολη πύλη παράνομης εισόδου. 
Θα συμβάλει τέλος στη σταθεροποίηση της κατάστασης ώστε να μας επιτρέψει να θέσουμε σε εφαρμογή τον νέο νομοθετικό σχεδιασμό για το άσυλο, με σεβασμό τόσο στις διεθνείς μας υποχρεώσεις, αλλά και στις υποχρεώσεις μας προς την κοινωνία. 

*Ο κ. Κυριάκος Αμοιρίδης είναι πρέσβης, διευθυντής του γραφείου του υπουργού Προστασίας του Πολίτη
Δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑ 09/01/2011 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου