...

...

Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Στο μυαλό της Ραχήλ

Της Λίλας Σταμπούλογλου

Η «λεπίδα του Όκαμ» είναι μια επιστημονική αρχή, σύμφωνα με την οποία, απ' όλες τις θεωρίες που εξηγούν τα δεδομένα, προτιμάται η απλούστερη. Το μότο της συγκεκριμένης αρχής: κανείς δεν πρέπει να προβαίνει σε περισσότερες εικασίες απ' όσες είναι απαραίτητες. 

Για παράδειγμα, βλέπουμε ένα δέντρο πεσμένο μετά από θύελλα. Το πιο λογικό είναι να υποθέσουμε ότι η θύελλα έριξε το δέντρο. Είναι κάτι που δεν αντιτίθεται στην κριτική μας σκέψη, γιατί υπάρχουν ισχυροί λογικοί δεσμοί μεταξύ αυτού που ήδη γνωρίζουμε και αυτού που υποθέτουμε ότι έγινε. Θα μπορούσαμε να πούμε και ότι ένας γιγάντιος εξωγήινος έριξε το δέντρο. Το τελευταίο, ωστόσο, πάσχει λογικά και γι' αυτό δεν θα γίνει πιστευτό.

Ας πάρουμε άλλο παράδειγμα. Βλέπουμε τη βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ Ραχήλ Μακρή να υπερασπίζεται τον εαυτό της σε δελτίο ειδήσεων, μετά τις μηνύσεις που έκανε σε δημοσιογράφους. Τη ρωτάνε τι ψήφισε στην επιτροπή δεοντολογίας για τις άρσεις ασυλίας. Η ερώτηση αφορά σε μια μη μυστική ψηφοφορία, με γνωστό αποτέλεσμα, και η απλούστερη απάντηση που μπορεί να δώσει η κ. Μακρή είναι να πει τι ψήφισε. Αντί αυτού, εκτυλίσσεται ο παρακάτω διάλογος:
Δημοσιογράφος: Θέλετε να μας πείτε τι ψηφίσατε στην επιτροπή δεοντολογίας για τις άρσεις ασυλίας;
Ραχήλ Μακρή: Γιατί να σας πω τι ψήφισα;
Δημοσιογράφος: Είναι μυστικό;
Ραχήλ Μακρή: Τι θέλετε να πείτε; Θέλετε κι εσείς να με ταυτίσετε με τι;
Δημοσιογράφος: Σας κάνω μια πολιτική ερώτηση.
Ραχήλ Μακρή: Θα μου καταλύσετε και το δημοκρατικό δικαίωμα της ψήφου μου; (...) Το non paper που σας έχουν δώσει, κύριε, το γνωρίζω. Λυπάμαι λοιπόν που σας χαλάω τη σούπα.
Σούπες, κατάλυση δικαιώματος ψήφου, non paper, συνωμοσίες; Πώς, πού, πότε; Ομολογώ δεν αντιλαμβάνομαι τι έχει η κ. Μακρή στο μυαλό της και η ίδια δεν μου εξηγεί να καταλάβω: ποια είναι η λογική αλληλουχία των γεγονότων που την οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το δέντρο το έριξε ένας γιγάντιος εξωγήινος;
Εν κατακλείδι: στο μυαλό της Ραχήλ Μακρή, όπως και πολλών ακόμα ανθρώπων, οι πεποιθήσεις φαίνεται να μην διαμορφώνονται απ' τα γεγονότα, αλλά τα γεγονότα απ' τις πεποιθήσεις.

ΥΓ.: Νιώθω πολύ γενναία που εξέφρασα τη γνώμη μου για τη Ραχήλ Μακρή. Και να φανταστείτε δεν έχω καν δικηγόρο.


ΠΗΓΗ: http://www.protagon.gr 13/04/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου