...

...

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Ένας θηλυκός Μπουτάρης

Του Niko Ago


Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τον προεκλογικό αγώνα υποψηφίων δημάρχων, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ομολογουμένως, μερικοί προσφέρουν ξεχωριστό θέαμα. Παράδειγμα, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος. Νέος άνθρωπος, έχει υπάρξει υπουργός και εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, αλλά με πιο παλιές ιδέες και από την ηλικία της Ακρόπολης. Το twitter, κάθε φορά που γράφει κάτι, τον «αποθεώνει». Αντιθέτως, στη Θεσσαλονίκη, εκτός του Μπουτάρη, υπάρχει μια υποψήφια που αξίζει πραγματικά την προσοχή των ψηφοφόρων. Δεν ανήκει σε μεγάλο κόμμα, γι' αυτό και δεν έχει τύχει ως τώρα της προσοχής των ΜΜΕ. Ο λόγος για την Ελεάννα Ιωαννίδου. Μητέρα τεσσάρων παιδιών -τα δυο μικρότερα δίδυμα- διακεκριμένη νομικός, ακτιβίστρια με αξιοζήλευτη δράση, η προσωποποίηση του πολίτη της σύγχρονης κοινωνίας.

Όσοι θαυμάζουν τον Μπουτάρη (ο ίδιος ανήκω σε αυτούς) για τις ιδέες, την τόλμη, την ανατρεπτικότητα, τη διορατικότητα και όλα εκείνα που τον κάνουν ξεχωριστό, στο πρόσωπο της Ελεάννας θα βρουν όλα αυτά και ακόμα περισσότερα. Θα τη χαρακτήριζα, λοιπόν, χωρίς φόβο, «θηλυκό Μπουτάρη». Τυπικά είναι υποψήφια των Οικολόγων Πράσινων, ουσιαστικά όμως θα την ήθελαν και άλλα κόμματα. Αν η Ελεάννα ήταν σε μεγαλύτερο κόμμα, σε ένα από εκείνα που λέγονται «εξουσίας», θα ήταν η μόνη που θα «απειλούσε» πραγματικά τον Μπουτάρη. Όχι λόγω κόμματος, αλλά λόγω της δυνατότητας που θα είχε να προβάλλει τις θέσεις και τις ιδέες της.
Από τους πρώτους, ανάμεσα σε άλλους ακτιβιστές, που έκρουσε τον κώδωνα του κίνδυνου για την καταστροφή στις Σκουριές. Με συλλογική και προσωπική δράση, με επιτόπια παρουσία, με κείμενα, με παρεμβάσεις στα μέσα, με συνεντεύξεις με Ευρωπαίους και όχι μόνο αξιωματούχους, με υπεράσπιση κατηγορουμένων. Πρωτοπόρα, με δράσεις και πρωτοβουλίες υπέρ του δικαιώματος του θηλασμού στις μητέρες, όπως κάνει και η ίδια. Ουσιαστικά, όχι με λόγια, αλλά με πραγματική συμπαράσταση στο πλευρό αδύναμων κοινωνικών ομάδων -Ρομά, ομοφυλόφιλων, προσφύγων, κακοποιημένων γυναικών, αστέγων, ΑμεΑ κ.λπ.- σε κάθε σημείο της χώρας. Νομική και προσωπική συμπαράσταση. Με αγώνες υπέρ των ελεύθερων χώρων πρασίνου για τους πολίτες και με στεντόρεια φωνή για την προστασία του νερού της Θεσσαλονίκης. Εξαιρετικά καταρτισμένη νομικός, με σημαντικότατες νίκες στο παλμαρέ της, χαίρεσαι να την ακούς να μιλάει για τη Δικαιοσύνη, τα Συνταγματικά Δικαιώματα, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την ελευθερία έκφρασης, τις θρησκευτικές ελευθερίες, την προστασία του Περιβάλλοντος, τη Δημοκρατία. Ειδικά στο περιβάλλον, που πριν από τις εκλογές το «ανακαλύπτουν» όλοι οι υποψήφιοι, η Ελεάννα έχει αφιερώσει τη ζωή της. Έτυχε το περασμένο καλοκαίρι, να βρισκόμαστε οικογενειακώς στον ίδιο χώρο για μερικές ημέρες. Κάθε πράξη της, κάθε κίνησή της για την προστασία του περιβάλλοντος, μας έφερε πολλές φορές σε δύσκολη θέση. Ανακαλύπταμε πόσα πολλά πρέπει να κάνει κάποιος, για να λέγεται οικολόγος. Παράδειγμα!

Υπάρχουν, λοιπόν, άνθρωποι, που αξίζουν την ψήφο μας. Χωρίς να υπόσχονται πολλά, αλλά που θα κάνουν -πριν και μετά την προεκλογική περίοδο, κάθε μέρα και χωρίς την επιδίωξη της δημοσιότητας- πολλά περισσότερα από αυτά που θα σου υποσχεθούν. Τυχερή η Θεσσαλονίκη που την έχει.

Η Ελεάννα Ιωαννίδου 


ΠΗΓΗ: http://www.protagon.gr 07/04/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου