...

...

Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου 2011

Προτάσεις και ονόματα

Γράφει ο «Πολίτης της Θράκης»

Καλή χρονιά και Χρόνια πολλά. Πόσες φορές το είπαμε και πόσες φορές τα ακούσαμε αυτές τις μέρες; Τις πιο πολλές φορές μάλιστα υπήρχαν στη συνέχεια και σχόλια του τύπου: άντε και να δούμε φέτος πόσο πιο δύσκολα μπορεί να είναι… ή πόσο θα σφίξουμε άλλο πια τη ζώνη; Βέβαια, όπως είναι γνωστό, πολλοί αυτοί που χαίρονται όταν λένε τα δύσκολα και μάλιστα συχνά κάνουν και τα «άσπρα μαύρα».
Είναι πράγματι πολύ εύκολο σήμερα αν κάποιος θέλει να παρουσιάσει την κατάσταση ως μαύρη και να κινδυνολογήσει για το μέλλον. Τα πράγματα είναι δύσκολα και όλα δείχνουν ότι θα περάσουν μέρες πολλές που θα είναι δύσκολες. Αυτό όμως είναι κάτι που όλοι γνωρίζουμε άσχετα με το αν θυμώνουμε και πόσο ή αν θυμώνουμε με αυτούς ή τους άλλους. Όλοι το γνωρίζουμε αλλά και όλοι θέλουμε να μάθουμε το τι θα επακολουθήσει. Σήμερα λοιπόν είναι ανοιχτά τα αυτιά να ακούσουν το κάθε νέο μέτρο και περιμένουν καλύτερα απαιτούν να υπάρχει σε αυτό προοπτική και φυσικά δικαιοσύνη. Κάτι που δεν το είδαμε στα περισσότερα από αυτά που μέχρι σήμερα μας βρήκαν. Η δικαιολογία που κατά κόρον προβλήθηκε ήταν ότι υπήρχε ανάγκη για άμεσα μέτρα και ακόμη ότι δεν υπήρχαν αποτελεσματικοί μηχανισμοί για να χρησιμοποιηθούν.
Δικαιολογίες θα πουν κάποιοι. Το θέμα, δυστυχώς όμως, είναι πως δεν ακούγονται και άλλες προτάσεις που να δείχνουν μια άλλη διαδρομή. Φυσικά δεν είναι πρόταση το να ψελλίζει κάποιος αρχηγός κόμματος ότι λύνει το πρόβλημα της χώρας και μάλιστα μέσα σε ένα χρόνο αρκεί να είναι αυτός εξουσία. Ούτε αποτελεί πρόταση η δαιμονοποίηση του ΔΝΤ ούτε βέβαια ο καθαγιασμός του. Οι φωνές που σε υψηλούς τόνους προτείνουν (μάλλον εκ του ασφαλούς) την έξοδο από το ευρώ ή την πτώχευση λένε κάτι φαντασμαγορικό ίσως ή κάτι που γαργαλάει το αυτί του κάθε ζορισμένου Έλληνα αλλά μέχρι εκεί. Δεν είμαι οικονομολόγος αλλά όλα αυτά ακούγονται μάλλον πολύ επικίνδυνα και χωρίς επιστροφή.
Από την άλλη όλοι γνωρίζουμε ότι πληρώνουμε πολλά σε πολύ ακριβή τιμή. Πληρώνουμε ακριβά τα λεφτά που δανειζόμαστε ως χώρα όπως πληρώνουμε πολύ ακριβά και πολλά πράγματα στο ράφι. Πληρώνουμε ακριβά και μάλιστα χωρίς να φταίμε, για πράγματα που άλλοι διαχειρίστηκαν και άλλοι κακοδιαχειρίστηκαν χωρίς να μπορεί κανείς σήμερα να πει και όλοι να αποδεχτούν ότι αυτοί και αυτοί έκαναν τις λανθασμένες κινήσεις. Ακόμη και σήμερα, μετά από ένα χρόνο από τις εκλογές, ο Έλληνας ακούει για όργια προσλήψεων ή για παχυλούς μισθούς και επιδόματα που ξεπερνούν κάθε φαντασία αλλά δεν ακούστηκε κανένα «όνομα». Διότι τους μισθούς και τα επιδόματα κάποιος τους έδωσε όπως και για τις προσλήψεις κάποιος τις αποφάσισε. Ποιοι είναι αυτοί και τι πάθανε; 
Η χρονιά αυτή για να είναι καλή έχει ανάγκη να υπάρχουν προτάσεις από όλους που θα πάνε μπροστά τη χώρα και ταυτόχρονα καταλογισμό ευθυνών. Δεν μπορεί να μην φταίει κανείς για την τόσο μεγάλη καταστροφή γιατί τότε θα είμαστε άξιοι της κατάντιας μας.    

Δημοσιεύθηκε στον ΠΟΛΙΤΗ της ΘΡΑΚΗΣ φύλλο 251 05/01/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου