...

...

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Υπάρχει λύση για τα απορρίμματα

Του Θ. ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ. 
Οικονομολόγος -τέως αντινομάρχης, 
εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής 

Η πολιτεία πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να αποφασίζει για τόσο σημαντικά προβλήματα όπως η διαχείριση απορριμμάτων, χωρίς τη συναίνεση και την αποδοχή από τις τοπικές κοινωνίες. Ήταν εξαρχής λάθος η επιλογή των ΧΥΤΑ ως μέθοδος διαχείρισης απορριμμάτων.
 Από το 1998 επέμενα ότι πρέπει να αφήσουμε τους ειδικούς επιστήμονες να αποφασίσουν ποια μέθοδος είναι η καταλληλότερη για την ανατολική Αττική. Σε μια περιοχή με πόλεις και οικισμούς σε όλο το μήκος, με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και παραλίες που φιλοξενούν σχεδόν όλη την Αθήνα, πώς είναι δυνατόν να θέλουμε ΧΥΤΑ που απαιτεί εκατοντάδες στρέμματα γης, αλλά και μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση; 
Και τι θα γίνει μετά 15-20 χρόνια, όταν και αυτοί οι ΧΥΤΑ κορεσθούν; 
Θα ψάξουμε να βρούμε άλλες περιοχές και άλλα 500 στρέμματα γης στην κάθε μια, για νέους ΧΥΤΑ; Μήπως πρέπει έστω και τώρα, κάποιοι να δουν την πραγματικότητα και να πάρουν τις σωστές αποφάσεις; 
Γίνεται κατανοητό πλέον ότι χρειάζεται μία εξελιγμένη μέθοδος διαχείρισης, όπως άλλες χώρες στην Ευρώπη εφαρμόζουν, που ούτε ρύπανση δημιουργούν ούτε μεγάλες εκτάσεις απαιτούνται. Ας μη κρύβεται η πολιτεία πίσω από τη δικαιολογία του επείγοντος, λόγω προστίμων από την Ε.Ε. Είχε αρκετά χρόνια να βρει τη σωστή λύση και δεν το έκανε. 
Ήταν η πολιτεία που αφαίρεσε την αρμοδιότητα της διαχείρισης απορριμμάτων από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για να τη δώσει στην Περιφέρεια. 
Μελέτες υπάρχουν από τους επιστήμονες εδώ και χρόνια για εναλλακτικές μεθόδους. 
Πολιτική βούληση και απόφαση δεν φαίνεται να υπάρχει, και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί. Είμαι σίγουρος ότι η Ε.Ε. θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να δώσει τον απαιτούμενο χρόνο αν διαπίστωνε ότι είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε άμεσα μεθόδους που και οι ίδιοι χρησιμοποιούν στις πόλεις τους. 
Όσον αφορά το δεύτερο επιχείρημα της πολιτείας ότι το οικονομικό κόστος σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ μεγάλο, οφείλουμε να τους υπενθυμίσουμε ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως και οι οικονομικές, είναι επίσης πολύ μεγάλες για τους κατοίκους στις περιοχές όπου εγκαθίστανται ΧΥΤΑ. 

Δημοσιεύθηκε στην Ελευθεροτυπία 31/12/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου