...

...

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Τα σκουπίδια μας, που μας πνίγουν

Του Γιώργου Δεμερίδη*

Η διαχείριση των στερεών αστικών απορριμμάτων δηλαδή των σκουπιδιών έχει αντιμετωπισθεί  εδώ και πολλά χρόνια από τα κράτη της δυτικής  Ευρώπης. Η  μέθοδος είναι γνωστή, και στη χώρα μας ονομάζεται ανακύκλωση. Ο όρος αυτός τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται κατά κόρο  από τις οικολογικές οργανώσεις και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, (εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις κλπ). Όλες οι περιβαλλοντικές κινήσεις στην Ελλάδα συνεχώς προβάλλουν το την ανάγκη για την ανακύκλωση. Είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα για την δημόσια υγεία και για την προστασία της φύσης.
 Η βδομαδιάτικη αυτή εφημερίδα Ο Πολίτης Της Θράκης  από την Μάη του 2007 μέχρι το Δεκέμβρη του 2009 φιλοξένησε επτά άρθρα για την διαχείριση των απορριμμάτων. Αν προσθέσουμε στην αρθρογραφία τα δύο άρθρα  του προηγούμενου φύλου και το σημερινό τότε αισίως φθάσαμε στα δέκα άρθρα. Όμως τα πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Ίσως δεν  ενδιαφέρονται για την δημόσια υγεία κάποιοι από αυτούς που ασκούν εξουσία. (στα Δημαρχεία, στην Περιφέρεια, στα Υπουργεία). Σε άρθρο του Ν. Κυλίμου στο προηγούμενο φύλλο του Πολίτη της Θράκης αναδείχθηκε η ευθύνη των Υπηρεσιών της Περιφέρειας, που χωροθέτησε τον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ)  της Κορνοφωλιάς σε χώρο με αρχαιολογικά ευρήματα. Η ορθότητα της γνωμοδότησης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας αμφισβητήθηκε. Η Περιφέρεια επιμένει και τελικά θα αποφανθεί το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Η πρόταση του Δήμαρχου για επιλογή άλλης θέσης  δεν εισακούσθηκε.
Μακάρι όμως να ήταν αυτό το μοναδικό πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή μας. Δυστυχώς μάλλον έχουν αδιαφορήσει  για την ανακύκλωση πολλοί τοπικοί και μη άρχοντες αν λάβουμε υπόψη ότι σήμερα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης  λειτουργούν είκοσι οκτώ (28) χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων. (χωματερές, σκουπιδότοποι). Είκοσι οκτώ περιπτώσεις που αποδεικνύουν την περιφρόνηση των αρμοδίων για την προστασία της φύσης, και την έλλειψη  σεβασμού του στοιχειώδους δικαιώματος του πολίτη για την δημόσια υγεία. Είκοσι οκτώ περιπτώσεις που αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα συντάσσεται στην κατηγορία των τριτοκοσμικών χωρών. Υπάρχει όμως μια διαφορά. Στις τριτοκοσμικές χώρες δεν δαπανούν οι Δήμαρχοι τεράστια χρηματικά ποσά για «ανάπλαση» δρόμων και πλατειών όπως συμβαίνει εδώ, που μας πνίγουν τα σκουπίδια, όμως πληρώνουμε εργολάβους για έργα βιτρίνας, για να αλλάζουν τα πλακάκια στα πεζοδρόμια και στις πλατείες, ενώ την ίδια στιγμή αδρανούν για την διαχείριση των απορριμμάτων.
Ας μη παραλείψουμε και την επίσημη κυβερνητική θέση για το  ζήτημα αυτό, που έχει ως εξής. Η συνέχιση της λειτουργίας των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων(ΧΑΔΑ) είναι σήμερα το σημαντικότερο πρόβλημα στη χώρα μας για το περιβάλλον και την δημόσια υγεία. Παράλληλα αποτελεί προσβολή για τον πολιτισμό μας. Ταυτόχρονα έχει φθάσει η συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκής Ένωσης  για την λειτουργία παράνομων χωματερών στη χώρα μας. Το ενδεχόμενο καταδίκης της Ελλάδας από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιφέρει σημαντικά και δυσβάσταχτα πρόστιμα, η επιβολή των οποίων θα επιδεινώσει περαιτέρω την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας. Αυτά γράφει η κ. Υφυπουργός Εσωτερικών στο έγγραφο της στις 8-1202010 με αποδέκτη την κ. Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδ. Θράκης.
Αν δούμε τώρα και την κατάσταση των σκουπιδότοπων (ΧΑΔΑ) που αναφέρει η κ. Υφυπουργός στον Ν. Έβρου θα διαπιστώσουμε ότι είμαστε μέρος μιας τριτοκοσμικής κατάστασης. Στον Έβρο λοιπόν έχουμε τους δέκα (10) από τους είκοσι οκτώ(28) σκουπιδότοπους της Περιφέρειας. Τους συναντάμε αυτούς στους Δήμους Αλεξ/πολης, Φερών, Τυχερού, Σουφλίου, Ορφέα, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Κυπρίνου, Βύσσας, Τριγώνου. Έχουμε εξασφαλίσει ως Νομός  την πρωτιά σε όλη την Περιφέρεια. Προκειμένου δε να αποφύγουμε τα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των χωματερών τώρα αμέσως. Στα πλαίσια αυτά η κ. Υφυπουργός αποφάσισε να κλείσουν έξι (6) χωματερές από τις δέκα  και να μεταφέρονται τα σκουπίδια σε χωματερές μεγαλύτερων αστικών κέντρων. (Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, Σουφλί, Αλεξ/πολη) Δηλαδή θα λιγοστέψουν τους σκουπιδότοπους όχι όμως και σκουπίδια. Αυτό πρέπει να γίνει ως την 31-12-2010 δηλαδή σε δέκα μόλις μέρες. Η Περιφέρεια τώρα από την πλευρά της κάλεσε τους νέους Δημάρχους επειγόντως σε σύσκεψη την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου ώστε να συντονίσουν την ύστατη στιγμή τις δράσεις τους και να λιγοστέψουν οι χωματερές σε πρώτη φάση. Πολλοί θα πουν ότι είμαστε μάρτυρες μιας κωμικοτραγικής κατάστασης που μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να συμβεί. Καθόλου δεν επηρέασε την χώρα μας το προηγούμενο περιστατικό με την χωματερή στον Κουρουπητό των Χανίων και τα τεράστια χρηματικά ποσά που πληρώσαμε ως πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παραμένουν αμετανόητοι όλοι όσοι ευθύνονται. Όμως οι ευθύνες για την κατάσταση αυτή δεν πρέπει να αποδίδονται εξ ολοκλήρου στους Δήμαρχους, Μερίδιο στην  σημαντικό έχει και το Υπουργείο Εσωτερικών. Η κ. Υφυπουργός Εσωτερικών με το έγγραφο της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι έχει προχωρήσει με το Υπουργείο Περιβάλλοντος για να δρομολογηθεί η χρηματοδότηση μελετών και έργων ώστε να αποκατασταθεί το περιβάλλον στους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων. (στους σκουπιδότοπους). Δηλαδή τώρα θα χρηματοδοτήσουν τις μελέτες και τα έργα. Τώρα που φαίνεται ότι  θα πληρώσουμε πρόστιμα. Άρα πιο πριν δεν είχαν χρηματοδοτήσει τις απαραίτητες μελέτες ούτε τα έργα για την αποκατάσταση  των χωματερών.
Τελικά μάλλον είναι  άγνωστο αν η Ελλάδα στο παρά πέντε θα αποφύγει τα πρόστιμα για τις ανεξέλεγκτες χωματερές, γιατί όπως φαίνεται από τα γεγονότα ποτέ δεν έλαβε στα σοβαρά την ανάγκη για την προστασία της φύσης την δημόσια υγεία, τον σεβασμό του πολίτη, την αισθητική του χώρου. Με αυτά τα δεδομένα από κάποιους πολίτες διατυπώνεται μια πρόταση για την περίπτωση που επιβληθούν πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρόταση αυτή είναι σαφής. Να πληρωθούν τα πρόστιμα όχι  από το Ελληνικό Δημόσιο δηλαδή από τους πολίτες που δεν ευθύνονται, αλλά από τους Υπουργούς, τους αρμόδιους της Περιφέρειας, τους Δημάρχους κλπ που αποδεδειγμένα ολιγώρησαν. 
Καλές γιορτές( όσο  μπορεί να είναι καλές)




* Ο Γιώργος Δεμερίδης είναι Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Δάσους της Δαδιάς
Δημοσιεύτηκε στον ΠΟΛΙΤΗ της ΘΡΑΚΗΣ , φυλλο 249 22/12/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου