...

...

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Από το μπακάλικο της γειτονιάς στο εμπορικό κέντρο των προαστίων

Του Αλ. Μπένου*

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι η βασική φροντίδα, η οποία στηρίζεται σε πρακτικές, επιστημονικά τεκμηριωμένες και κοινωνικά αποδεκτές μεθόδους και τεχνολογία, καθολικά διαθέσιμη σε άτομα και οικογένειες, με ουσιαστική συμμετοχή της κοινότητας στον σχεδιασμό της".
Διακήρυξη της Alma-Ata, International Conference on Primary Health Care, Alma-Ata, 6-12 Σεπτεμβρίου 1978
33 χρόνια μετά την περίφημη Συνδιάσκεψη της Άλμα Ατα, βρισκόμαστε, για άλλη μια φορά, στη θέση να ξεκαθαρίσουμε τις βασικές έννοιες που στηρίζουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Με βάση λοιπόν τον ορισμό της η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για να υπάρξει, πρέπει να έχει μια σαφώς καθορισμένη πληθυσμιακή αναφορά, έναν πληθυσμό δηλαδή για την υγεία του οποίου είναι υπεύθυνη η αντίστοιχη μονάδα υγείας. Ένα πληθυσμό ο οποίος έχει ενιαία, χωρίς διακρίσεις φύλου, φυλής, τάξης ή ταμείου ασφάλισης..., τη δυνατότητα πρόσβασης στις δημόσιες, δωρεάν και υψηλής επιστημονικής εγκυρότητας υπηρεσίες ΠΦΥ στον σχεδιασμό και την αξιολόγηση των οποίων συμμετέχει ενεργά.
Γιατί πράγματι δεν μπορούμε να φανταστούμε πως, στο μοντέλο «Λοβέρδου», θα υλοποιηθεί π.χ. ένα πρόγραμμα πρόληψης σε σχολεία, αν αυτό αφορά μόνον τους ασφαλισμένους (τα μη ασφαλισμένα παιδιά θα τα διώχνουμε από τον εμβολιασμό;). Σε αυτό βέβαια θα μας απαντήσει η άλλη ιέρεια της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας, η κ.Διαμαντοπούλου, με το, όντως ρεαλιστικό, επιχείρημα ότι στα ιδιωτικοποιημένα σχολεία έτσι και αλλιώς δεν θα υπάρχουν καν παιδιά των αποκλεισμένων!!
Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στηρίζεται στην ολιστική, βιο-ψυχο-κοινωνική προσέγγιση της υγείας και αναπτύσσεται με βάση τη συνέχεια της φροντίδας υγείας από την προαγωγή της υγείας, στην πρόληψη της αρρώστιας, την περίθαλψη, αποκατάσταση και επανένταξη των αρρώστων στην κοινωνική τους καθημερινότητα. Ως εκ τούτου στηρίζεται στη διεπιστημονική ομάδα υγείας (και όχι στον γιατρό - μοναχικό επιχειρηματία) και στην ανάπτυξη με βάση τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού και όχι την οικονομική κερδοφορία των πελατειακών σχέσεων. Η διεπιστημονική ομάδα υγείας λοιπόν καλείται να απαντήσει στις πολύπλοκες και συχνά δαπανηρές ανάγκες ενός ανασφάλιστου ηλικιωμένου που ζει μόνος και έχει σπάσει το πόδι του, ενώ ο επιχειρηματίας γιατρός του κ. Λοβέρδου θα προτιμήσει να εντάξει στη λίστα του νέους, υγιείς και πλούσιους πελάτες και θα αποφύγει με επιμονή τον παραπάνω ηλικιωμένο που θα τον επιβαρύνει με εντατική δουλειά στο σπίτι και θα του μειώσει το εύρος κερδοφορίας.
Είναι προφανές λοιπόν ότι το έκτρωμα του κ. Λοβέρδου μόνον την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δεν στοχεύει. Εντάσσεται στη συνολική μετωπική επίθεση σε κάθε έννοια δημόσιου χώρου και εξυπηρετεί άμεσα και χωρίς αιδώ τα συμφέροντα των κερδοσκοπικών συγκροτημάτων που ακονίζουν τα μαχαίρια τους για τα καινούργια φιλέτα που τους προσφέρονται δωρεάν από τη... σοσιαλιστική κυβέρνηση!!!
Όμως, όπως μάλιστα τονίζει ο αγαπημένος του πρωθυπουργού Αμερικάνος οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, «η υγεία δεν είναι, ούτε μπορεί να γίνει ένα αγοραίο προϊόν. Δεν θα βρει κανείς, πουθενά, ούτε ένα επιτυχημένο σύστημα υγείας που να είναι στηριγμένο στις αρχές της ελεύθερης αγοράς».
Η κοινωνία της βαρβαρότητας των Λοβέρδου, Διαμαντοπούλου, Πάγκαλων, κοκ. που εξυπηρετεί αποκλειστικά το κέρδος των λίγων δεν μπορεί να προσφέρει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Αντίθετα, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι ρεαλιστικά υλοποιήσιμη και καθοριστικά αναγκαία για μια κοινωνία που αναπτύσσεται με στόχο την απάντηση στις πραγματικές ανάγκες, με όπλο την αλληλεγγύη και μοχλό τη συλλογικότητα.

*Ο Αλ. Μπένος είναι καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου