...

...

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Έχει ρόλο η Δεξιά στην Ελλάδα; - Πέραν του καλού και του κακού

Του Σταύρου Τσακυράκη*

Ήταν λογικό, ύστερα από μια καταστροφική διακυβέρνηση και μια συντριπτική εκλογική ήττα, η Νέα Δημοκρατία να αναζητήσει ανανέωση προσώπων και ιδεών. Στο πρόσωπο του κ. Αντ. Σαμαρά νόμισε ότι βρήκε «νέο» πρόσωπο, δεν έδωσε όμως καμία σημασία στις ιδέες του, μολονότι είχε δώσει στο παρελθόν σαφή δείγματα της πολιτικής και παραταξιακής αντίληψής του. Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκεται σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση εγκλωβισμένη σε μια αδιέξοδη στρατηγική ανάλογη με αυτήν που ακολούθησε πριν από κάποια χρόνια ο ίδιος ο κ. Σαμαράς με αφορμή το περιβόητο Μακεδονικό ζήτημα.
Πρόκειται για μια στρατηγική που ξεκινά από μια απλουστευτική ιδέα και καταλήγει σε ένα παιδαριώδες συμπέρασμα. Η απλουστευτική ιδέα είναι ότι η πτώση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών θα προκαλέσει λαϊκή δυσαρέσκεια. Το παιδαριώδες συμπέρασμα είναι ότι θα την καρπωθεί πολιτικά η Νέα Δημοκρατία αν (τουλάχιστον στα λόγια) κηρύξει αγώνα κατά του μνημονίου. Από τον συλλογισμό λείπει εντελώς το πιο σημαντικό δεδομένο: η χώρα βρίσκεται σήμερα σε μια πρωτοφανή κρίση και κυριολεκτικά δίνει μάχη επιβίωσης κατά της χρεοκοπίας. 

Ναυάγιο για όλους 
Δεν απαιτεί ιδιαίτερη σοφία η εκτίμηση ότι η κυβερνητική παράταξη, είτε καταφέρει να αποσοβήσει τη χρεοκοπία είτε όχι, θα υποστεί φθορά κατά τη διακυβέρνησή της. Αν τα καταφέρει, είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να εξασφαλίσει στο άμεσο μέλλον το επίπεδο ζωής που είχαμε και επομένως δεν θα κατευνάσει τη δυσαρέσκεια. Αν δεν τα καταφέρει, τότε δεν θα έχουμε απλώς φθορά της κυβέρνησης αλλά ναυάγιο όλης της χώρας. Ακόμη και από τη σκοπιά όχι κάποιου γενικού συμφέροντος, αλλά της στενής κομματικής ιδιοτέλειας, το ναυάγιο είναι καταστροφικό για τη Νέα Δημοκρατία. Ο αγώνας κατά του μνημονίου είναι στην ουσία αγώνας υπέρ της χρεοκοπίας της χώρας, και από το χάος της χρεοκοπίας μπορεί να επωφεληθεί η λεγόμενη Αριστερά, είναι όμως βέβαιο ότι κανένα όφελος δεν θα έχει από αυτό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν αύριο πτωχεύσουμε, στη γενική απελπισία και ταραχή πιο πειστική μπορεί να φαίνεται σε ορισμένους πολίτες η κυρία Παπαρήγα παρά ο κ. Σαμαράς. Η αντίληψη της εναλλαγής μέσω χρεοκοπίας είναι απλούστατα αυτοκτονική για τη Νέα Δημοκρατία. 

Κριτική στις ολιγωρίες
Η αξιωματική αντιπολίτευση μόνο από τη σταθεροποίηση της οικονομίας μπορεί να κερδίσει. Μα δεν θα κάνει αντιπολίτευση; μας ρωτούν έγκριτοι δημοσιογράφοι. Φυσικά και θα κάνει. Θα ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τις ολιγωρίες και τα λάθη της, θα την κατηγορεί για αναποτελεσματικότητα, θα προτείνει μέτρα με λαϊκή απήχηση. Και θα εύχεται να πάνε όλα καλά ώστε να υπάρξει δημοκρατική εναλλαγή. Εκείνο που δεν τη συμφέρει να κάνει είναι να αμφισβητεί και να υπονομεύει το γενικό πλαίσιο που εκφράζεται με το μνημόνιο. 
Και όμως αυτό ακριβώς επέλεξε να κάνει ο κ. Σαμαράς στις πρόσφατες εκλογές της Αυτοδιοίκησης. Με βραχνή από αγωνιστικό παλμό φωνή κάλεσε σε ξεσηκωμό κατά του μνημονίου. Εξαπέλυσε μύδρους κατά της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού με βαριές κατηγορίες για ψεύδη, απάτες, εκβιασμούς και απειλές και με ύφος βαρύ έλεγε: «Θέλετε δεν θέλετε, θα αλλάξετε πορεία» και «Δεν πήρατε το μήνυμα μια φορά, θα σας το ξαναδώσουμε πιο ηχηρό». Τι θα γινόταν άραγε αν πήγαινε καλά στις εκλογές η Νέα Δημοκρατία; Θα κατέβαζε τον κόσμο στις πλατείες μαζί με το ΚΚΕ, θα ζητούσε εκλογές ή θα απαιτούσε από την κυβέρνηση να απαλλαγεί από το μνημόνιο; Θα αύξαινε έτσι τις πιθανότητές της να κυβερνήσει τη χώρα; 

Καταστροφική ρητορεία 
Πολλοί νομίζουν ότι δεν πρέπει να δίνουμε μεγάλη σημασία στα λόγια. Στην πραγματικότητα, υποστηρίζουν ότι ο κ. Σαμαράς δεν θέλει τη χρεοκοπία αλλά δεν είναι διατεθειμένος να κάνει εύκολη τη ζωή της κυβέρνησης αποδεχόμενος τη γενική πορεία. Αλλά είπαμε, η ζωή της κυβέρνησης εύκολη δεν γίνεται με τίποτα. Το μόνο που γίνεται πιο εύκολο με τα λόγια του κ. Σαμαρά είναι η χρεοκοπία. Πώς μπορεί να κάνουμε την τεράστια προσπάθεια που απαιτείται για τη σταθεροποίηση της οικονομίας όταν αυτή καταγγέλλεται ως άσκοπη και λάθος; Πώς μπορούν οι πολίτες να πεισθούν για τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν αν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέει ότι μπορεί να μηδενίσει το έλλειμμα σε έναν χρόνο και αρκεί να σφυρίξει για να έχουμε ανάπτυξη; 
Όπως και να έχουν τα πράγματα, είτε τα πιστεύει ο κ. Σαμαράς αυτά που λέει είτε όχι, η αντιμνημονιακή ρητορεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι καταστροφική στο πλαίσιο μιας στρατηγικής πέραν του καλού και του κακού. 

*Ο κ. Σταύρος Τσακυράκης είναι αναπληρωτής καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Αθηνών.
Δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑ 21/11/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου