...

...

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Οι χρυσοθήρες ξανάρχονται - Οι ενεργοί πολίτες ανασυντάσσονται

Ρεπορτάζ Γιώργος Δεμερίδης

Σε πανελλαδικό πλέον επίπεδο οι εταιρείες χρυσού επανέρχονται δυναμικά για να εκμεταλλευθούν τα χρυσοφόρα κοιτάσματα που υπάρχουν στον Έβρο τη Ροδόπη, τις Σέρρες, το Κιλκίς, την Χαλκιδική. Η επιμονή τους αυτή την εποχή εξηγείται. Λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης η τιμή του χρυσού έχει αυξηθεί υπέρμετρα (πάνω από 1200 δολάρια η ουγκιά), και έχουν ιδιαίτερα μεγάλο συμφέρον από την εξόρυξη νέων κοιτασμάτων.
Στα διεθνή χρηματιστήρια που εμπλέκονται οι πολυεθνικές του χρυσού, μια κρατική απόφαση για έγκριση εγκατάστασης χρυσωρυχείου θα εκτινάξει αυτόματα την χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής τους στα ύψη και τα κέρδη των μετόχων θα ξεπεράσουν κάθε προσδοκία. Όταν λοιπόν κάποιοι προπαγανδιστές μιλάνε για «ανάπτυξη» με τα χρυσωρυχεία εννοούν την οικονομική ανάπτυξη και τα οφέλη που θα αποκομίσει η Καναδική πολυεθνική εταιρεία και οι μέτοχοι της. Όμως και η ανεργία στην χώρα μας αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς, και οι καλοθελητές των χρυσωρυχείων εμφανίζουν την επένδυση της Καναδικής εταιρείας στον Έβρο ως «σωτηρία» για την περιοχή μας.
Σε αυτή την συγκυρία της πολιτικής και οικονομικής κατάρρευσης η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης Έβρου πραγματοποίησε στις Σάπες την Κυριακή 30-1-2011 συνάντηση των μελών της με εκπροσώπους της τοπικής εξουσίας για να συζητηθεί το θέμα του χρυσού. Πάνω από τριάντα εκπρόσωποι μαζικών φορέων έδωσαν το παρόν στην πρώτη αυτή ανασύνταξη της Διανομαρχιακής Επιτροπής που είχε ατονήσει στα τελευταία δυο χρόνια. Αξίζει να παρατεθούν περιληπτικά όσα ελέχθησαν από τους παριστάμενους καθώς και οι αποφάσεις που ελήφθησαν.
Βαγγέλης  Λαμπάκης (Δήμαρχος Αλεξ/πολης)  Εξέφρασε την κάθετη αντίθεση του για την εγκατάσταση των χρυσωρυχείων, και ενημερωτικά ανέφερε ότι τον επισκέφθηκαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας χρυσού για να τον μεταπείσουν. Εκτιμά ότι πρέπει να τροποποιηθεί ο μεταλλευτικός κώδικας ώστε να λαμβάνει την τελική άδεια η εταιρεία χρυσού από την τοπική δημοτική αρχή.
Τόλης Παπαγεωργίου (Εκπρόσωπος Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα της Χαλκιδικής) Ενημέρωσε ότι  η εταιρεία Ελληνικός χρυσός στην Χαλκιδική έχει ως μεγαλομέτοχο τον  κ. Μπόμπολα (εταιρεία  Ελλάκτωρ που είναι υπερχρεωμένη). Μόλις το Νομαρχιακό συμβούλιο της Χαλκιδικής (αυτό που καταργήθηκε με τον Καλλικράτη) γνωμοδότησε θετικά για τα χρυσωρυχεία ο κ. Μπόμπολας πήρε δάνειο 300 εκατομμυρίων ευρώ από τις τράπεζες για να ανταπεξέλθει στα χρέη του. Στη Χαλκιδική που οι πολίτες αντιστέκονται δυναμικά ενάντια στα χρυσωρυχεία έγινε μια «διαβούλευση» με τους κατοίκους στις 26 Νοεμβρίου 2010. Όμως εκεί από τους ανθρώπους της εταιρείας χρυσού εξευτελίστηκε η ανθρώπινη υπόσταση καθότι η είσοδος στη αίθουσα γινόταν με φέις κοντρόλ (μόνο οι ημέτεροι ήταν αποδεκτοί) ενώ παράλληλα η εταιρεία κάλεσε στην «διαβούλευση» όλους όσους είχαν κάνει αίτηση για να δουλέψουν στην εταιρεία.
Γεωργία Νικολάου (Αντιπεριφερειάρχης Έβρου) Ενημέρωσε τους παρόντες ότι αντιτίθεται στην εγκατάσταση των χρυσωρυχείων (όπως και ο περιφερειάρχης κ. Α. Γιαννακίδης). Εκτίμηση της είναι ότι  αν αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα του τόπου μας  θα έχουμε οικονομική ανάπτυξη και εργασία για τους σημερινούς ανέργους. Το θέμα του χρυσού θα συζητηθεί στο Περιφερειακό συμβούλιο.
Γιώργος Μποτσίδης (Μέλος Διανομαρχιακής) Ενημέρωσε ότι ο Μητροπολίτης Αλεξ/πολης την Κυριακή 30-1-2011 μέσα στην εκκλησία επιχειρηματολόγησε υπέρ των χρυσωρυχείων.
Γιώργος Τριανταφυλλίδης (Μεταλλειολόγος Μηχανικός Συνεργάτης της Διανομαρχιακής) Η κυάνωση στη μεταλλουργία χρυσού είναι μη βιώσιμη για τον άνθρωπο δράση. Συνιστά η κυάνωση το χημικό μέρος της μεταλλουργίας και δεν τιθασεύεται με τίποτα. Η εταιρεία χρυσού δεν θα σταματήσει στο Πέραμα. Υπάρχουν πάνω από εκατό πυριτικές θέσεις (πυριτικά καπέλα)  με θειούχα πετρώματα και λίγο χρυσό. Όλη η περιοχή από το Πέραμα μέχρι την Αισύμη  μπορεί να γίνει αντικείμενο μεταλλευτικής δράσης από τα χρυσωρυχεία. Όμως στα θειούχα πετρώματα προκαλείται η όξινη απορροή του νερού. Δεν υπάρχει μελέτη για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την όξινη απορροή. Οι χρυσοθήρες δεν θέλουν εναλλακτική μορφή οικονομικής ανάπτυξης και εμποδίζουν ότι άλλο προτείνεται για την οικονομία.
Βασίλης Κυπριανίδης (Γεωλόγος - Αντιδήμαρχος Κομοτηνής) Ο πρώτος στόχος μας είναι να μη επιτρέψουμε την εξόρυξη των χρυσοφόρων κοιτασμάτων γιατί η εταιρεία αν πετύχει να λάβει άδεια για εξόρυξη, τότε μπορεί να μεταφέρει το κοίτασμα για επεξεργασία ακόμη και στη Βουλγαρία. Πέρα από αυτά πρέπει να συναντήσουμε τον Μητροπολίτη Αλεξ/πολης  που διατυπώνει τώρα τελείως διαφορετικές θέσεις  για τα χρυσωρυχεία.
Ηλίας Ιωαννάκης (Δήμαρχος Σαπών) Αυστραλοί εκπρόσωποι εταιρειών χρυσού τον επισκέφτηκαν για να τον μεταπείσουν. Παραμένει αντίθετος με την «αναπτυξιακή» πρόταση των χρυσωρυχείων. Αντί για τα χρυσωρυχεία μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα γεωθερμικά πεδία. Μπορούμε επίσης να αναπτύξουμε τον οικοτουρισμό  με ορισμένες δράσεις π.χ την ανάδειξη της διαδρομής  Πετρωτά – Μαρώνεια. Όσον αφορά τα χρυσωρυχεία θα πρέπει να δραστηριοποιηθούμε όλοι για να τα διώξουμε.
Γιώργος Πετρίδης (Δήμαρχος Κομοτηνής) Δεν συμφωνεί με την εγκατάσταση των χρυσωρυχείων, και συμπαρατάσσεται με την κοινωνία που αντιτίθεται σε αυτή την επένδυση. Η Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Μπιρμπίλη δήλωσε ότι η κυάνωση  δεν είναι αποδεκτή από το ΥΠΕΚΑ.
Πατέρας Βασιλειάδης (Εκπρόσωπος Μητροπολίτη Κομοτηνής) Τα χρυσωρυχεία βαδίζουν κόντρα στο οικολογικό ιδεώδες. Η σωτηρία του πλανήτη θα επιτευχθεί με την οικολογική προστασία. Σήμερα είμαστε δυο μέτωπα. Το ένα είμαστε εμείς, το άλλο τα χρυσωρυχεία. 
Δημήτρης  Χαρίτος (Περιφερειακός Σύμβουλος) Η Διανομαρχιακή Επιτροπή κατά του χρυσού συμβολίζει την ενότητα δράσης όλων των φορέων της περιοχής αγωνίζονται για να αποτραπεί η εγκατάσταση του. Θα πρέπει η κεντρική πολιτική εξουσία να ξεκαθαρίσει τι σκέπτεται για τα χρυσωρυχεία. Θα πρέπει ακόμα να προσδιορίσει τις αναπτυξιακές προτάσεις και δράσεις για την περιοχή μας.
Παναγιώτης Τσέτουρας (Πρόεδρος Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Θράκης) Είμαστε ενάντια στα χρυσωρυχεία. Η κεντρική εξουσία πρέπει να αλλάξει τον μεταλλευτικό κώδικα. Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Θράκης θα οργανώσει ημερίδα στον Έβρο για τον χρυσό.
Μ. Αναστασιάδης (Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Έβρου) Είμαστε αντίθετοι με τα χρυσωρυχεία. Αυτό έχει να κάνει με την δημόσια υγεία. Η Θράκη σύμφωνα με έρευνες του ΑΠΘ είναι η πιο μολυσμένη περιοχή. Ο μέσος όρος ζωής  στη Θράκη είναι πολύ πιο μικρός από άλλες περιοχές (π.χ. στην Κρήτη.) Δεν είμαστε αρνητές της οικονομικής ανάπτυξης. Είμαστε όμως αρνητές της αρρώστιας και του θανάτου. Για αυτό αρνούμαστε τα χρυσωρυχεία.
Παναγιώτης Παρασκευόπουλος (Χημικός Μηχανικός - Μέλος της Διανομαρχιακής Επιτροπής) Και στην περίπτωση των χρυσωρυχείων πρέπει να δούμε πιο είναι το προσδοκώμενο οικονομικό όφελος σε σχέση με τον πιθανό κίνδυνο. Τα μηδαμινά οφέλη που θα προκύψουν τα μεγαλοποιεί η εταιρεία του χρυσού. Αποσιωπά τις οικονομικές ζημιές που θα προκαλέσει (θέσεις εργασίας που θα χαθούν, παραγωγικές δραστηριότητες που θα εκλείψουν) Η εταιρεία χρυσού αποσιωπά και  τον πιθανό κίνδυνο από την λειτουργία του χρυσωρυχείου.
Σωκράτης Γρηγορόπουλος (Οικολογική Οργάνωση Ροδόπης) Παράλληλα με τον αγώνα μας ενάντια στην εγκατάσταση των χρυσωρυχείων θα πρέπει να προβάλλουμε και τις  οικονομικές δραστηριότητες που προσφέρονται για την περιοχή μας. Μια από αυτές είναι η αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων.
Αλέξανδρος Τσαπέκος (Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης) Κάθετα αντίθετοι με την λειτουργία χρυσωρυχείου.
Μουσταφά Ορχάν (Αντιδήμαρχος Σαπών) Τα χρυσωρυχεία δεν προσφέρουν τίποτα για το κτύπημα της ανεργίας. Μόνο ζημιά θα μας φέρουν. Πρέπει να ξεσηκωθούμε όλοι.
Σαμψών Σταφυλίδης (Γιατρός - Μέλος Διανομαρχιακής Επιτροπής) Καμιά ενέργεια δεν έγινε από τα χρυσωρυχεία για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Παγκοσμίως έγκριτοι επιστήμονες έχουν διακηρύξει με κάθε μέσο ότι τα μεταλλεία χρυσού προκαλούν τεράστιες ζημιές στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία.
Κώστας Αραμπατζής (Πρόεδρος Ένωσης Καταναλωτών Ροδόπης) Είμαστε αντίθετοι με τα χρυσωρυχεία και ταυτόχρονα αρωγοί για την ενημέρωση των πολιτών.
Κώστας Πανταζίδης (Μέλος Διανομαρχιακής Επιτροπής) Η δράση μας ενάντια στα χρυσωρυχεία εξυπηρετείται με την επαφή και συνεργασία με τους κοινωνικούς και με τους πολιτικούς συμμάχους.
Χασάν Εφραίμ (Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου) Στον αγώνα μας έχουμε την τοπική κοινωνία με το μέρος μας. Οι στόχοι μας επιτυγχάνονται καλύτερα εφόσον δίνουμε έμφαση στην τοπική εναλλακτική εκδοχή ανάπτυξης.
Νίκος Γιαννούλης (Μέλος Διανομαρχιακής Επιτροπής) Στην προσπάθεια μας για να αποτρέψουμε τα χρυσωρυχεία πρέπει να εξακολουθήσουμε να καταθέτουμε προτάσεις αναπτυξιακές που δεν προσβάλλουν την φύση, δεν ενέχουν κινδύνους για τον άνθρωπο, που ωφελούν την τοπική οικονομία
Γιώργος Δεμερίδης (Μέλος Οικολογικής Εταιρείας Έβρου, και Διανομαρχιακής Επιτροπής) Στην εποχή της οικονομικής χρεοκοπίας και της ανεργίας που ζούμε εμφανίζονται δυναμικά και αυτόνομα κοινωνικά κινήματα διαμαρτυρίας. Είναι  το κίνημα στην Κερατέα με τα σκουπίδια, είναι το κίνημα με τα διόδια, είναι το κίνημα των νέων στην Χαλκιδική ενάντια στα χρυσωρυχεία καθώς και το κίνημα αυτών που δεν πληρώνουν εισιτήριο στα αστικά. Αυτά τα μη ελεγχόμενα  κινήματα  έχουν απροσδιόριστες και απρόβλεπτες προοπτικές. Η κεντρική πολιτική εξουσία θα πρέπει να λάβει υπόψη της ότι τυχόν αδειοδότηση των χρυσωρυχείων πιθανώς θα πυροδοτήσει ένα επιπλέον δυναμικό κοινωνικό κίνημα από νέους άνεργους που δεν αντέχουν άλλο τον εμπαιγμό στα ζητήματα της οικονομίας και της ανεργίας.
Η συνέλευση περατώθηκε με την ομόφωνη απόφαση για δράση ώστε να αποτραπεί η εγκατάσταση και λειτουργία της εταιρείας χρυσού. Οι επιμέρους αποφάσεις που λήφθηκαν μετά από αντίστοιχες προτάσεις έχουν ως εξής.
Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης θα διοργανώσει  σύντομα  και μέσα στον Φεβρουάριο μια ενημερωτική δημόσια εκδήλωση για τα χρυσωρυχεία.
Η κεντρική πολιτική εξουσία θα κληθεί να καταθέσει άμεσα τις θέσεις της για τα χρυσωρυχεία.
Η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης Έβρου επαναδραστηριοποιείται  και εξετάζει  πως θα είναι πιο αποτελεσματική.
Εκδίδεται δελτίο τύπου για την συνέλευση της 30-1-2011.
Ιδιαίτερη έμφαση στη δράση της Διανομαρχιακής Επιτροπής θα  δοθεί με προτάσεις για οικονομική ανάπτυξη και κτύπημα της ανεργίας όπως κατατέθηκαν αυτές στην συνέλευση.
Θα επιδιωχθεί συνάντηση της Διανομαρχιακής Επιτροπής  με τον Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης, για το ζήτημα που τέθηκε στην συνέλευση.
Από τα Φαρμακεία  της περιοχής θα διανέμονται φυλλάδια ενάντια στην εξόρυξη και επεξεργασία των χρυσοφόρων κοιτασμάτων.

 Δημοσιεύθηκε στον ΠΟΛΙΤΗ της ΘΡΑΚΗΣ 02/02/2011 ΦΥΛΛΟ 255

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου