...

...

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Ο πλούτος της διαφορετικότητας

Του Δηµήτρη Αδαµίδη*

Όταν το 1998 ο τότε Πρόεδρος της Δηµοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος απένεµε το βραβείο της Ακαδηµίας Αθηνών για το πρόγραµµα Προληπτικής Παιδιατρικής Νοµού Ξάνθης, που αφορούσε τους µειονοτικούς πληθυσµούς της περιοχής (Ποµάκους, Ροµά, Τουρκόφωνους Μουσουλµάνους και µετανάστες), αισθανόµουν περήφανος για τη χώρα µου που δίδασκε έµπρακτα τι θα πει δικαιοσύνη και ισότητα.
«... Ότι την του Ιπποκράτους τέχνην αόκνως θεραπεύων εις την Υγείαν µεγάλως συνεβάλετο... Εµφορούµενος από ανθρωπιστικό και κοινωνικό αίσθηµα πέρα από την προσφορά του στην υγεία, έδειξε στους µειονοτικούς πληθυσµούς το καλύτερο πρόσωπο της Ελλάδας...», ανέφερε τότε το σκεπτικό της Ακαδηµίας.
Το κλιµάκιο της Προληπτικής Παιδιατρικής Ξάνθης πραγµατοποίησε 81.000 εµβολιασµούς και 120.000 προληπτικές εξετάσεις παιδιών,ανεβάζοντας το επίπεδο εµβολιασµού από 14% σε 100% και µειώνοντας θεαµατικά τη νοσηρότητα των πληθυσµών αυτών µέσα σε 10 χρόνια. Δεν φανταζόµουν τότε, ότι σήµερα η χώρα µου θα υποχρέωνε τους µετανάστες να δουλεύουν απλήρωτοι ή µε µηδαµινή αµοιβή, θα τους έριχνε τσακισµένους από τα τζάµια του υπουργείου Εργασίας λόγω ανύπαρκτων µέτρων ασφαλείας, θα τους πετούσε στη θάλασσα, θα τους απαγόρευε την πρόσβαση στα νοσοκοµεία, θα τους µετέτρεπε σε πειραµατόζωα υποχρεώνοντας τους γιατρούς να τους χορηγούν αποκλειστικά γενόσηµα (δηλαδή φασόν) φάρµακα που είναι άγνωστο αν έχουν θεραπευτικό αποτέλεσµα ή και παρενέργειες, θα τους έδιωχνε και θα έστελνε τα ΜΑΤ εναντίον τους. 
Εµείς οι Ξανθιώτες ξέρουµε καλά τι εστί πρόσφυγας και µετανάστης: χιλιάδες από µας µεγαλώσαµε σαν παιδιά µε τις γιαγιάδες µας, µακριά από τους γονείς µας που δούλευαν στα εργοστάσια της Γερµανίας, αρκετών από εµάς οι παππούδες είχαν έρθει πρόσφυγες από την Καππαδοκία και τον Πόντο. Εµείς οι Ξανθιώτες ζούµε όλοι αρµονικά σε µια πολυπολιτισµική περιοχή και ξέρουµε ότι η διαφορετικότητα δεν αποτελεί ούτε πρόβληµα, ούτε απειλή, αλλά πλούτο! Εµείς οι επιστήµονες ξέρουµε ότι ένα πρόβληµα λύνεται µόνο µε την αντιµετώπιση της αιτίας του (που εν προκειµένω είναι η καταλήστευση των χωρών των µεταναστών από τη Δύση) και όχι µε τη βία. Εµείς οι γιατροί ξέρουµε ότι η ρατσιστική αντιµετώπιση οµάδων πληθυσµού οδηγεί µε µαθηµατική ακρίβεια στη δηµιουργία προβλήµατος στη δηµόσια υγεία.

*Ο Δημήτρης Αδαμίδης είναι διευθυντής του ΕΣΥ στο Γ.Ν. Ξάνθης
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 5/02/2011 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου