...

...

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Να δοθούν οριστικές λύσεις

Του Νίκου Ζυγούρη*

Τις τελευταίες ημέρες γίνεται μεγάλη κουβέντα για την εκτός σχεδίου δόμηση. Ακούγεται συχνά ότι σε άλλα κράτη δεν υπάρχει η έννοια της εκτός σχεδίου δόμησης, αλλά στη χώρα μας αποτελεί θεσμό από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, έχοντας δημιουργήσει μια διαμορφωμένη κατάσταση η οποία δεν είναι εύκολο να αλλάξει.
Οι εκτός σχεδίου ιδιοκτησίες πάντα αποτελούσαν την οικονομική επένδυση με την προοπτική ότι κάποια στιγμή θα μπουν στο σχέδιο και θα πολλαπλασιαστεί η αξία τους. Οι παλαιότεροι θυμούνται διαφημίσεις για οικόπεδα με «θέα και φως, νερό, τηλλέφωνο» που αφορούσαν αγροτεμάχια (εκτός σχεδίου ιδιοκτησίες) τα οποία προέρχονταν από κατάτμηση μεγαλύτερων εκτάσεων. Η ολιγωρία του κράτους, η ανικανότητα για έλεγχο και αστυνόμευση και η καθυστέρηση για νέες εντάξεις είχε ως αποτέλεσμα να γιγαντωθεί όχι μόνο η νόμιμη εκτός σχεδίου δόμηση, αλλά και η αυθαίρετη.
Σήμερα είναι πλέον ώρα να γίνουν τομές και να δοθούν οριστικές λύσεις. Είναι βέβαιο ότι δεν μπορούμε και δεν πρέπει να καταργήσουμε την εκτός σχεδίου δόμηση, διότι συμπολίτες μας έχουν επενδύσει με βάση τους ισχύοντες όρους δόμησης, άρα δεν είναι δυνατόν να χάσουν την περιουσία τους.
Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι να εφαρμόσουμε το εθνικό χωροταξικό σχέδιο και στη συνέχεια με εργαλεία τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια να προχωρήσουμε σε εντάξεις περιοχών, όπου κρίνονται αναγκαίες. Ο εθνικός χωροταξικός σχεδιασμός είναι απαραίτητος διότι ξεκαθαρίζει τους κανόνες του παιγνιδιού.
Είναι σημαντικό να προστατέψουμε τις περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Παράλληλα όμως οφείλουμε να αποφασίσουμε ποιες περιοχές της χώρας είναι διαθέσιμες για δόμηση και φυσικά τι είδους δόμηση (οικιστική, βιομηχανική κ. λπ.). Ετσι μόνο θα μπορέσουμε ως χώρα να προστατέψουμε το περιβάλλον μας και να βοηθήσουμε τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

*Ο κ. Νίκος Ζυγούρης είναι πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας.
Δημοσιεύθηκε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 30/01/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου